Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Vallarnas Friluftsområde

Vallarna är en vacker och levande park med massor av aktiviteter. Ta den korta promenaden från centrum över Tullbron så kommer du till naturområdet som är hela 270 000 m² stort.


Stadens största park

Här kan du promenera längs Ätran och njuta av den vackra naturen. Magnifika rhododendron blommar här på försommaren. Här finns löv- och tallskog och flera inplanterade exotiska arter som Rödek, Kinesträd, Blodbok och Gulblommig hästkastanj. I och kring Vallarna finns ett rikt djurliv. Många änder och andra vattenfåglar trivs här. Du kan stöta på en del småvilt också som ekorrar och kaniner.

Något för alla

I ån passerar Ätranlaxen och sportfisket är en attraktion för både fiskare och åskådare. På Vallarna finns även ett mini-zoo med höns, får, getter och grisar. Du kan spendera en stund vid lekparken, skateparken, äventyrsbanan, utegymmet eller parkourparken.

Historia

En gång i tiden var Vallarna helt utan träd förutom en del buskar längs Ätran. Området användes som betesmark för Hertings gård och som lertäkt för ett tegelbruk som låg här. År 1861 anlade doktor Ehrengranat den gångväg längs ån som kom att kallas Doktorspromenaden. Så småningom anlades en kyrkogård där tegelbruket en gång låg (1877). Hela området planterades med gran i slutet av 1800-talet, men granen trivdes inte på sanden och ersattes snart med tall.

Parken växer fram

År 1916 fick trädgårdsarkitekten Rudolf Abelin i uppdrag av Småfåglarnas Vänner att anlägga en stadspark i områdets norra del, som fortfarande var utan träd. Det anlades gångar, bersåer och öppna platser. Björk och bergtall planterades i dungar för att knyta an till tallskogen. Man hade börjat förstå att hälsan var viktig och satsade på frisk luft, parker och idrott. Staden hade köpt marken vid Vallarna av Hertings gård och man valde att bygga Samrealskolan här för att barnen skulle ha närhet till grönska och frisk luft. 1936 byggdes Falkenbergs idrottshall och sedan dess har området varit flitigt använt för idrott och motion.

Hitta hit

  1. Läroverksgatan, Falkenberg

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter