Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Laurentiiparken med Gåsatorget

Mitt i Gamla stan finns en grön, skön plats med träd och planteringar. Slå dig ner i Rosariet och njut av de vackra och väldoftande rosorna.


Gamla tiders centrum

Kring S:t Laurentii kyrka låg stadens centrum till mitten på 1700-talet, då det nya torget med ett rådhus byggdes längre norrut vid Storgatan. Södra delen stensattes 1868 med klappersten och resterande delar anlades som park 1881, Laurentiiparken.

När järnvägssträckningen genom Falkenberg ändrades 1936 innebar det att spåren anlades vid Gåsatorgets norra del. Järnvägsspåren avlägsnades i samband med att järnvägen drogs utanför staden 2008.

Myllrande mötesplats

Gåsatorget börjar nämnas på kartor från 1650. På torget sålde man gäss, därav namnet. Här var förr i tiden en naturlig samlingsplats med skola och rådhus. På torget fanns en brunn där man kunde hämta vatten och vattna boskapen. Runtom bodde olika slags hantverkare som t.ex. krukmakare, linnesömmerskor, fiskare och bagare.

Besök parken

Laurentiiparken med träd och planteringar är bevarade och utökades 1988 med Rosariet, en vacker plantering där du kan njuta hela sommaren av doften från åttio olika rosensorter.

Denna del av staden kallas idag Gamla stan. Den låga trähusbebyggelsen här är främst från 1800-talet.

hitta hit

  1. Storgatan 50, Falkenberg

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter