Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Treuddar

Denna speciella plats med sina stora treuddar i Öinge, några kilometer sydost om Asigelänk till annan webbplats, sätter igång fantasin. Har det här varit ett centrum för dåtidens riter eller är det en gravplats? Arkeologerna är dock eniga om att de härstammar från tidsperioden 400-600 e Kr.


Treuddarna som förbryllar

På den öppna marken, 50 meter från parkeringsplatsen, ligger två av Sveriges största treuddar (33 m långa sidor) belägna ca 25 m från varandra. Vid den västra treuddens mittparti ligger en meterhög sten som troligen en gång varit rest. Just här i södra Halland är treuddarna större än på andra ställen.

Treuddar förbryllar forskare. Somliga tror dessa tillkom under folkvandringstid och sannolikt är gravar, men det finns forskare som hävdar att denna fornlämningstyp även kan ha utgjort kultplatser då talet tre är heligt. I äldre arkeologisk litteratur har de tre armarna satts i samband med de tre fornnordiska gudarna Oden, Tor och Frej. Ingen arkeologisk undersökning har gjorts i området.

Källa: www.wadbring.comlänk till annan webbplats

Hitta hit

  1. Koordinater: 56.86931, 12.77926


Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter