Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Hagbards Galge

Nu har du hittat till en av Falkenbergs mest mytomspunna platser. Långt före Shakespeare skrev Romeo och Julia sägs det ha utspelat sig en liknande historia här. Dessa stora stenar från bronsåldern sägs vara spår efter legenden om Hagbard och Signe.


Mytomspunnen fornlämning

Fyra bautastenar tornar här upp sig i landskapet. Det är gravar från bronsåldern och kanske har den också fungerat som kultplats. På stenarna finns spännande hällristningar i form av soltecken, skepp och skålgropar. Sitt namn har den fått efter den medeltida vandringslegenden om Hagbard och Signe.

Fornlämningen hittar du precis utanför Asige. Du ser den från vägen och här finns plats för parkering. Informationsskyltar berättar mer om platsen.

Legenden om Hagbard och Signe 

Berättelsen nedtecknades av den danske krönikeskrivaren Saxo i början av 1200-talet. Men Snorre Sturlasson, den kände isländske skalden, refererar till att sagan hörts från en man som levde under 800-talet. I så fall äe detta den äldsta av de fornnordiska sagorna. I Saxos samling hittar vi även berättelsen om den danske prinsen Hamlet, så visst undrar vi om Hagbard och Signe kan ha inspirerat Shakespeare att skriva Romeo och Julia...

Maktkamp, blodshämnd och förbjuden kärlek

Av alla platser i Norden som förknippas med legenden om Hagbard och Signe har Asige det som bäst stämmer överens. Här kan du läsa en kortfattad sammanfattning av berättelsen:

Den norske prinsen Hagbard kommer till Asige efter en sjöstrid med kung Sigars söner. Striden blir hård och oavgjord. Här råkar han träffa Signe, dotter till kung Sigar. Det unga paret förälskar sig i varandra, men på grund av en politisk konflikt mellan deras familjer tvingas de smyga med sin kärlek. För att kunna besöka Signe i hemlighet klär sig Hagbard i kvinnokläder. Han kommer ända in i sängkammaren då en av Signes jungfrur anar oråd. Hon tillkallar kung Sigar som griper Hagbard. Nu väntar galgen, men innan dess hinner kärleksparet lova varandra trohet intill döden. När snaran ska läggas om halsen ber Hagbard att man först ska hänga upp hans kappa; han vill pröva Signes kärlek. Signe spanar från sitt fönster och ser vad hon tror är Hagbard dingla i galgen. Hon sätter eld på slottet, hänger sig själv och brinner inne tillsammans med sina jungfrur. När Hagbard ser röken stiga mot himlen är han inte längre rädd att möta döden och låter sig utan fruktan bli hängd.

Källa: www.asige.selänk till annan webbplats

 

Hitta hit

  1. Koordinater: 56.883412, 12.738056


Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter