Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Danabäcks sten

Det kanske ser ut som ett helt vanlig sten, men den har haft en betydelsfull uppgift i sisådär 600 år. Under så lång tid utgjorde Danabäcks sten en av gränsmarkeringarna mellan Sverige och Danmark.


Halland - en dansk historia

År 1050 är svindlande längesedan. Då tror man att den första gränsen upprättades mellan Sverige och Danmark. Danabäcks sten ligger i Älvsereds-trakten, så långt norrut i Falkenbergs kommun man kan komma, och är en av de sex stenar som utgjorde gränsmarkeringen vid denna tid.

Källor berättar att sex svenska och sex danska män färdades genom gränsområdet från norra Halland till Östersjön och valde ut stenarna. De valde stenar med speciellt utseende på strategiska platser mellan länderna. Denna riksgräns gällde sedan för Halland fram till 1645.

Hitta till stenen

Du passerar stenen om du följer Östdanmarks Vandringsled, en 17 km lång vandringsled mellan Ålarp, Älvsered och Ulvanstorps Tunnbrödsbageri. Den kan vara lite svår att hitta där den ligger gömd bland granarna, men när man väl fått syn på den så förstår man varför den en gång i tiden blivit utvald till gränssten. Den är idag också kulturminnesmärkt.


Hitta hit

  1. Koordinater: 57.27025, 12.79375

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter