Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Axtornastenen

Här, mitt på Falkenbergs lugna landsbygd, låg krutröken tjock den 20 oktober 1565. Vinden ven och regnet piskade när 20 000 man möttes i slaget vid Axtorna, ett av de största i nordisk historia.


Bild på Axtornastenen

Stridigheter om Halland

Under den oroliga tiden för det Nordiska sjuårskriget, 1563-1570, var Halland danskt. Men Sverige lyckades inta Varbergs fästning 1565. En dansk armé skickades att ta tillbaka staden men misslyckades och fick fly söderut. En svensk armé var dem då hack i hälarna. Att slaget stod just vid Axtorna i Köinge berodde på att svenskarna lyckats bränna bron över Ätran och på så sätt kapat flyktvägen. De danska trupperna blev tvungna att hitta ett ställe att vada över ån och valet föll på denna plats.

Blodbadet vid Axtorna

Den 20 oktober 1565 drabbade 11 000 svenska och 9 000 danska soldater samman. När stridslarmet tystnat låg 4 000 man döda på slagfältet och ligger här fortfarande begravda i massgravar. Trots att svenskarna var fler vann den danska armén, mycket tack vare bättre rytteri och ledarskap. Trots storleken på slaget fick det ingen större betydelse för kriget. 

Besöka platsen idag

Det finns inte många spår som vittnar om att det stod ett stort fältslag vid Axtorna, men många fynd har gjorts vid arkeologiska utgrävningar. En minnessten och en informationstavla är det som i dag minner om slaget. Fortsätter du den lilla vägen som går ner förbi stenen kommer du till ännu ett ekomuseum, nämligen Skvaltkvarnen i Axtorna

Hitta hit

  1. Koordinater: 56.98707, 12.69363

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter