Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Historiska spår

I trakterna kring Falkenberg har de bott människor sedan istidens slut. De har lämnat många spår efter sig. Ibland vet vi vad de betyder, ibland får vi gissa. Många av platserna är mytomspunna och knutna till sagor och legender som gör dem extra spännande att besöka.


Hagbards Galge

Nu har du hittat till en av Falkenbergs mest mytomspunna platser. Långt före Shakespeare skrev Romeo och Julia sägs det ha utspelat sig en liknande historia här. Dessa stora stenar från bronsåldern sägs vara spår efter legenden om Hagbard och Signe.

Axtornastenen

Slaget vid Axtorna år 1565 var ett av de största i nordisk historia. 20 000 man kämpade och 4000 låg stupade när slaget var över. Till minne restes Axtornastenen.

Danabäcks sten

Den äldsta gränsen mellan Sverige och Danmark tros vara gjord omkring år 1050. Danabäcks sten är en av de sex stenar som utgjorde gränsmarkeringen vid denna tid.

Hällkistan vid Hulta

Ute på en åkerholme, under några vackra ekar, ligger en av Hallands längsta och bäst bevarade hällkistor.

Treuddar

Denna speciella plats med sina stora treuddar i Öinge, några kilometer sydost om Asige , sätter igång fantasin. Har det här varit ett centrum för dåtidens riter eller är det en gravplats? Arkeologerna är dock eniga om att de härstammar från tidsperioden 400-600 e Kr.

Särestads gravfält

På detta gravfält kan du se många typer av fornminnen från framför allt järnåldern. Här finns stensättningar, en treudd, ett 40-tal resta stenar och tiotalet högar.

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter