Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Historiska spår

I trakterna kring Falkenberg har de bott människor sedan istidens slut. De har lämnat många spår efter sig. Ibland vet vi vad de betyder, ibland får vi gissa. Många av platserna är mytomspunna och knutna till sagor och legender som gör dem extra spännande att besöka.


Hagbards Galge

Nu har du hittat till en av Falkenbergs mest mytomspunna platser. Långt före Shakespeare skrev Romeo och Julia sägs det ha utspelat sig en liknande historia här. Dessa stora stenar från bronsåldern sägs vara spår efter legenden om Hagbard och Signe.

Axtornastenen

Här, mitt på Falkenbergs lugna landsbygd, låg krutröken tjock den 20 oktober 1565. Vinden ven och regnet piskade när 20 000 man möttes i slaget vid Axtorna, ett av de största i nordisk historia.

Danabäcks sten

Det kanske ser ut som ett helt vanlig sten, men den har haft en betydelsfull uppgift i sisådär 600 år. Under så lång tid utgjorde Danabäcks sten en av gränsmarkeringarna mellan Sverige och Danmark.

Hällkistan vid Hulta

Ute på en åkerholme, under några vackra ekar, ligger en av Hallands längsta och bäst bevarade hällkistor. Fin plats för en grav tyckte man för ca 4000 år sedan!

Treuddar

Denna speciella plats med sina stora treuddar sätter igång fantasin. Har det här varit ett centrum för dåtidens riter eller är det en gravplats? Arkeologerna är dock eniga om att de kommer från tidsperioden 400-600 e Kr.

Särestads gravfält

Inom Särestads gravfält vilar många generationer särestadsbor som levde under bronsåldern och den äldre järnåldern. Här finns också en stor hög, kallad Hagbards kulle.

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter