Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Tullbron

Över Ätran tornar Sveriges vackraste stenbro upp sig och står där tryggt, oavsett vattennivå och virvlande strömmar. Ta en promenad på Falkenbergs mest kända byggnadsverk.


Ett måste att besöka

Har du en stund över så ställ dig vid bron och titta ut över Ätran. Den brusar, glittrar och lever sitt eget liv. Lägg händerna på den tjocka muren och känn historiens vingslag.

Historia

Tullbron började byggas 1756 och stod klar fem år senare. Tidigare hade det bara funnits en enkel träbro vid Garvareforsen. Den förstördes ofta av is och vårfloder och var i mitten av 1700-talet i mycket dåligt skick. Landshövding Hummelhielm fick då tillstånd och medel av kungen för att bygga en ny bro av sten. Arkitekten hette Carl Hårleman och efter hans död fullföljde Carl Cronstedt ritningarna. Murarmästare Friedrich August Rex från Göteborg anlitades för byggnationen.

Hur Tullbron fick sitt namn

Fram till 1914 fick man betala tull för att passera bron, därav namnet Tullbron. Brotullen arrenderades ut och intäkterna gick till brons underhåll och arrendatorns uppehälle. På 1940-talet fanns det planer på att bredda bron för att klara den ökande trafiken. Så blev det dock inte och Tullbron är sedan 1984 förklarat som byggnadsminne.

hitta hit

  1. Halmstadvägen, Falkenberg

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter