Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Sjöbergs Laxrökargård

Här arbetade man i nästan hundra år med att röka fisk och kött. Om du går riktigt nära den gamla träfasaden kan du känna lukten som fortfarande sitter kvar i väggarna.


Gård med historia

Sjöbergsgården är den enda stadsgård i Falkenberg som är fullt bevarad med alla ekonomibyggnader. Den långsmala tomten sägs ha varit bebyggd sedan åtminstone slutet av 1700-talet. Gården ligger intill Storgatan som har medeltida anor. Den har behållit sin ursprungliga form med bostadshuset mot gatan samt en kringbyggd gårdsplan som avskiljs från odlingstäppan med en uthuslänga. Så här såg de flesta av stadens gårdar ut under 1800-talet.

Rökeri i 100 år

Namnet Sjöbergs laxrökargård kommer från familjen Sjöberg som köpte gården på 1830-talet och bedrev laxrökeri här mellan 1857 till 1955. Jordbruket lades ned på gården 1888 och man satsade fullt ut på laxrökningen. Rökhuset ligger längre ned på tomten, nära Ätran. Om man tittar in kan man se eldstaden där man eldade ris och spån för att få röken som gav fisken sin smak. Rökningen gjorde också att den höll längre. Promenerade man runt i staden kunde man mötas av doften av enris och rök som strömmade ut från rökhusen.

Bevarat för framtiden

1971 köpte kommunen gården av dåvarande ägaren Hildur Borgström. Du kan bara se fasaden av rökeriet som veter mot Hamngatan och gården är inte öppen för besök.

hitta hit

  1. Hamngatan 17, Falkenberg

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter