Maltkölnan i Åhs
På en höjd i Vessigebro med slående vacker utsikt ligger en välbevarad maltkölna. Du kanske inte vet vad en maltkölna är för något? Det är inte så konstigt, det finns inte så många kvar. I det gamla bondesamhället tillverkade en sitt öl själv och till det behövdes det malt. Den röktes och torkades här i maltkölnan.
Besök maltkölnan i Åhs
Ta en tur hit och lär dig mer om gamla tiders bondesamhälle. Det är en fin plats med bord och bänk att sitta vid om du har med dig picknick. Maltkölnan är byggd i sten och inuti finns en stor ugn som kallas galten. Den kan du se genom gallergrinden som sitter för öppningen. När du närmar dig tänds en lampa där inne. Bredvid maltkölnan finns en tavla av vessigebrokonstnären Alf Johansson, där kan du se några av de viktiga stegen i processen och läsa om hur det hela gick till.
Här fick ölet sin smak och färg
Efter juletid och några månader framåt var det dags för bygdens folk att köra till kölnan för mältning av säd till sitt öl. Först blötlades säden, sedan värmdes den så den började gro. Varje dag rördes det om i maltet för att få en jämn groning. När groningen var klar breddes maltet ut på galtens mältekarm och ugnen eldades upp. Rök från enris gav maltet både smak som färg. Man eldade dygnet runt och eldvakten fick ligga på halm inne i kölnan. Det låter ganska otroligt för oss i dag, men vid den här tiden utgjorde öl ca en tredjedel av hela näringsintaget. Så då kan en förstå hur viktga dessa inrättningar var.
Obs! Låt inte barnen klättra upp på maltkölnan eftersom det kan ramla ner stenar.
Hitta hit
- Koordinater: 56.98707, 12.69363
Vägbeskrivning: Maltkölnan i Åhs ingår i Ekomuseum Nedre Ätradalen och är väl skyltat efter att du har kört igenom Vessigebro.