Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Hindströmsgården

Hindströmsgården är innerstadens äldsta trähus och är bevarat som museum. Bostadshuset byggdes troligen på 1700-talet och har klarat sig ifrån alla stadsbränder som härjat i Falkenberg sedan dess.


Storgatans charmigaste

Går du längs med Storgatan lägger du märke till hur det lilla gröna trähuset följer den krokiga gatan. Ingen vet när byggnaden är uppförd men i mantalslängder från 1700-talet kan vi utläsa att en äldre före detta soldat, Julius Wintzen, bor på gården.

Huset berättar

Gården har fått sitt namn efter kakelugnsmakare Elof Hindström som köpte ena halvan av gården 1897. Tidigare kallades den bara för ”69:an” efter sin adress. Huset var länge ålderdomligt inrett, i början av 1900-talet fanns varken rinnande vatten eller el. Maten lagades på trefot över en öppen eldstad och golvet var täckt av tegel och kullersten.

Bevarat som museum

1969 köpte Falkenbergs kommun huset som nu är en del av Falkenbergs Museum. Huset används i museets skolverksamhet men även vid olika stadsvandringar.

hitta hit

  1. Storgatan 69, Falkenberg

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter