Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Gustaf Bratt

Många är de Falkenbergare och besökare som har roat sig på nöjespalatset Gustaf Bratt genom åren. Men när huset byggdes 1861 förvarades spannmål här i väntan på export till utlandet.


Husets historia

Spannmålsmagasinet byggdes av Anders G. Hellman som var en av de första att börja sälja havre till utlandet. Under 1800-talets slut uppfördes hela nio spannmålsmagasin i Falkenberg.

I mitten av 1800-talet planterade Falkenbergarna tallar och satte upp sandstängsel för att få bukt med flygsanden som gjorde det svårt att odla längs kusten. I takt med att åkrarna blev fler och större ökade också försäljningen av havre till andra länder. Mellan 1860 och 1865 fördubblades nästan mängden. Dessutom hade hamnen byggts ut vilket gjorde det möjligt för större fartyg att lägga till i Falkenberg.

Gustaf Bratt tar över

Efter andra världskrigets slut var tiden som sädesmagasin över och andra våningen hyrdes ut till en äggexportör vid namn Gustaf Bratt. Han köpte ägg från landsbygden som han fraktade till lagret där de packades i trälådor för att sedan skeppas till utlandet. Fastigheten fungerade som lagerlokal från 1954 till 1969.

Restaurang och nattklubb

I slutet av 60-talet hittade en ny verksamhet in i byggnaden. Den övre våningen började användas som diskotek 1969. Ett par år senare var även våning ett klar och idag är detta Sveriges äldsta nattklubb som fortfarande är i drift. Här finns idag även en fin restaurang.

hitta hit

  1. Brogatan 1, Falkenberg

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter