Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Borgen Falkenberg

Falkenberg är idag en lugn och mysig stad men så har det inte alltid varit. Krig, anfall och bränder har drabbat staden. Ruinerna efter borgen Falkenberg vittnar om en spännande historia.


Danskarnas borg

Vid Tullbrons östra fäste finns ruinerna efter den försvarsborg som kallades Falkenberg. Den byggdes mot slutet av 1200-talet, vid åns sista fors mot västerhavet. Delar av Halland hörde vid denna tid till Danmark. Borgen var länge den danska kungamaktens utpost mot norr. Borgen anfölls flera gånger och brändes slutgiltigen ner av Engelbrekts bondehär 1434.

Bara ruinerna kvar

Borgruinen och försvarsvallarna runt borgen var länge mycket större och mer framträdande än idag. I samband med att Tullbron byggdes på 1700-talet togs sten från borgen. På 1880-talet drogs Mellersta Hallands Järnväg rakt över borgen. För att järnvägen skulle kunna gå plant så sprängde man bort en del av borgen. Det du nu ser är källaren av ett fyrkantigt befästningstorn som utgjorde den viktigaste byggnaden i en större försvarsanläggning.

Legenden om Ätrajungfrun

När borgen ödelades gömde sig en Ätrajungfru tillsammans med de kvarglömda skatterna i en underjordisk gång. Där blev hon instängd av nedrasande murar. Det sägs vara en ande i form av en tupp som vakar över skatterna och gör dem osynliga för alla skattsökare. Men... om Falkenberg en gång skulle råka i nöd kommer tuppen att gala och jungfrun vakna ur sin sömn. Då kommer hon att överlämna skatten till Falkenberg.

hitta hit

  1. Halmstadvägen, Falkenberg

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter