Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Byggnader & Kulturmiljöer

Tänk så mycket historia som finns runt om oss. I Falkenberg finns det många välbevarade byggnader och miljöer. De står där, tålmodiga. Och berättar gärna för den som vill lyssna.


Tullbron

Över Ätran tornar Sveriges vackraste stenbro upp sig och står där tryggt, oavsett vattennivå och virvlande strömmar. Ta en promenad på Falkenbergs mest kända byggnadsverk.

Borgen Falkenberg

Falkenberg är idag en lugn och mysig stad men så har det inte alltid varit. Krig, anfall och bränder har drabbat staden. Ruinerna efter borgen Falkenberg vittnar om en spännande historia.

Hindströmsgården

Hindströmsgården är innerstadens äldsta trähus och är bevarat som museum. Bostadshuset byggdes troligen på 1700-talet och har klarat sig ifrån alla stadsbränder som härjat i Falkenberg sedan dess.

Falkmanska Huset

I det gamla gästgiveriet från 1700-talet serveras fortfarande god mat och nybryggt kaffe. En charmig miljö som få och dessutom en solig och skön bakgård.

Gustaf Bratt

Många är de Falkenbergare och besökare som har roat sig på nöjespalatset Gustaf Bratt genom åren. Men när huset byggdes 1861 förvarades spannmål här i väntan på export till utlandet.

Sjöbergs Laxrökargård

Här arbetade man i nästan hundra år med att röka fisk och kött. Om du går riktigt nära den gamla träfasaden kan du känna lukten som fortfarande sitter kvar i väggarna.

Falkenbergs Varmbadhus

Det gamla varmbadhuset i Falkenberg är nu kulturskola men den vackra exteriören är densamma som när huset byggdes på 1910-talet.

Laurentiiparken med Gåsatorget

Mitt i Gamla stan finns en grön, skön plats med träd och planteringar. Slå dig ner i Rosariet och njut av de vackra och väldoftande rosorna.

Yttra Berg

Här hittar du inte bara vacker natur, Yttra Berg är en plats full av historia. Du finner mängder av spår från svunna tider och de generationer som har brukat jorden i generationer och format landskapet. Ett litet gårdsmuseum berättar om livet på gården.

Björkekullen

Vill du uppleva en plats som hämtad ur en saga av Astrid Lindgren? Du vet det där klassiska svenska odlingslandskapet. Ett rött torp, en gärdesgård en sommarvarm grusväg, allt omgivet av skir grönska. Då ska du packa kaffekorgen och bege dig till naturreservatet Björkekullen.

Maltkölnan i Åhs

På en höjd i Vessigebro med slående vacker utsikt ligger en välbevarad maltkölna. Du kanske inte vet vad en maltkölna är för något? Det är inte så konstigt, det finns inte så många kvar. I det gamla bondesamhället tillverkade en sitt öl själv och till det behövdes det malt. Den röktes och torkades här i maltkölnan.

Skvaltkvarnen i Axtorna

En skvaltkvarn, eller skvalta, är en mindre vattenkvarn för malning av säd mellan kvarnstenar med ett horisontellt placerat vattenhjul.

Kärnebygds Kvarn och Såg

Vid Tjärnesjöns norra ände finns en välbevarad kvarn och såg. Den omgivande miljön med kvarndamm och bäck inbjuder till en skön vandring och fikastund.

Luftvärnstornet i Askome

Askome luftvärnstorn restes under andra världskriget för att skydda Ätrafors vattenkraftstation mot bombangrepp. Idag påminner byggnaden oss om de oroliga krigsåren där det tornar upp sig över Ätrafors. Här finner du också en vidunderlig utsikt och en perfekt plats för fikapausen.

Larsagården

Larsagården ligger i Vessigebro och är en kringbyggd hallandsgård med ryggåsstuga. De äldsta delarna är från mitten av 1700-talet.

Nydala Kvarn

Kvarnen ligger vackert över Högvadsån som är ett biflöde till Ätran. Kvarnhjulen har nu stannat, men här mals det foder till så sent som för bara något år sedan.

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter