Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Byggnader & Kulturmiljöer

Tänk så mycket historia som finns runt om oss. I Falkenberg finns det många välbevarade byggnader och miljöer. De står där, tålmodiga. Och berättar gärna för den som vill lyssna.


Tullbron

Över Ätran tornar Sveriges vackraste stenbro upp sig och står där tryggt, oavsett vattennivå och virvlande strömmar. Ta en promenad på Falkenbergs mest kända byggnadsverk.

Stadshuset, Rådhustorget

Går du över Rådhustorget kan du göra flera intressanta stopp på vägen. Här hittar du Fontänskulpturen "Salami och Zulamith", Falkenbergs Stadshus, Stenskulpturen "Himlajord", "Spegelbänk med solitär" samt "Historisk kavalkad".

Borgen Falkenberg

Falkenberg är idag en lugn och mysig stad men så har det inte alltid varit. Krig, anfall och bränder har drabbat staden. Ruinerna efter borgen Falkenberg vittnar om en spännande historia.

Hindströmsgården

Hindströmsgården är innerstadens äldsta trähus och är bevarat som museum. Bostadshuset byggdes troligen på 1700-talet och har klarat sig ifrån alla stadsbränder som härjat i Falkenberg sedan dess.

Falkmanska Huset

Falkmanska är, tillsammans med Värdshuset Hwitan (Storgatan 24), Falkenbergs äldsta hus. Det gamla gästgiveriet byggdes av Sören Sörensson, sedermera borgmästare, vars son Hans Falkman har givit byggnaden dess namn, Falkmanska.

Gustaf Bratt

Många är de Falkenbergare och besökare som har roat sig på nöjespalatset Gustaf Bratt genom åren. Men när huset byggdes 1861 förvarades spannmål här i väntan på export till utlandet.

Sjöbergs Laxrökargård

Här arbetade man i nästan hundra år med att röka fisk och kött. Om du går riktigt nära den gamla träfasaden kan du känna lukten som fortfarande sitter kvar i väggarna.

Falkenbergs Varmbadhus

Det gamla varmbadhuset i Falkenberg är nu kulturskola men den vackra exteriören är densamma som när huset byggdes på 1910-talet.

Maltkölnan i Åhs

På en höjd i Vessigebro med slående vacker utsikt ligger en välbevarad maltkölna. Du kanske inte vet vad en maltkölna är för något? Det är inte så konstigt, det finns inte så många kvar. I det gamla bondesamhället tillverkade en sitt öl själv och till det behövdes det malt. Den röktes och torkades här i maltkölnan.

Laurentiiparken med Gåsatorget

Mitt i Gamla stan finns en grön, skön plats med träd och planteringar. Slå dig ner i Rosariet och njut av de vackra och väldoftande rosorna.

Yttra Berg

Här hittar du inte bara vacker natur, Yttra Berg är en plats full av historia. Du finner mängder av spår från svunna tider och de generationer som har brukat jorden i generationer och format landskapet. Ett litet gårdsmuseum berättar om livet på gården.

Björkekullen

Vill du uppleva en plats som hämtad ur en saga av Astrid Lindgren? Du vet det där klassiska svenska odlingslandskapet. Ett rött torp, en gärdesgård en sommarvarm grusväg, allt omgivet av skir grönska. Då ska du packa kaffekorgen och bege dig till naturreservatet Björkekullen.

Skvaltkvarnen i Axtorna

I det här lilla huset malde gårdarna i trakten sitt mjöl. För 200 år sedan fick en klara av hela kedjan själv, från odling och förädling till förvaring och tillagning. Ta med barnen på en trevlig liten utflykt till detta historiska spår.

Kärnebygds Kvarn och Såg

Vid den vackra Tjärnesjön ligger en välbevarad kvarnmiljö från 1700-talet. Platsen är väl värd ett stopp med utställning i byggnaderna och fina omgivningar att promenera i.

Luftvärnstornet i Askome

Krigsflygplan och bombangrepp över Falkenberg känns avlägset idag men under andra världskriget var hotet överhängande. Askome luftvärnstorn spejar fortfarande ut över nejderna och påminner oss om de oroliga krigsåren.

Larsagården

Upplev en riktigt gammal kringbyggd hallandsgård som egentligen består av två gårdar. De äldsta delarna är från 1700-talet. Välkommen in på gårdsplanen!

Nydala Kvarn

Kvarnen ligger vackert över Högvadsån som är ett biflöde till Ätran. Kvarnhjulen har nu stannat, men här mals det foder till så sent som för bara något år sedan.

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter