Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Glumstenen

Längst ute på udden tronar den stora stenen som varit landmärke i alla tider och som gett Glommen sitt namn.


Gamla tiders fyr

Länst ut på udden norr om Glommens hamn ligger Glumstenen, ett flyttblock som legat här sedan istiden. Grunt vatten och rev har i alla tider gjort kuststräckan utanför Glommen svårseglad och stenen har fungerat som landmärke.

Vikingarnas Glaumstein

Glumstenen omnämns för första gången på 1000-talet, då kallade vikingarna den för Glaumstein. I Hakon Hakonssons saga om kungens krigståg i Halland år 1256 nämns Glumsten som landstigningsplats och utgångspunkt för härjningar åt norr och söder. Stenen användes av sjöfarten ända till 1840-talet då fyren på Morups Tånge byggdes.

Vem har skrivit på Glumstenen?

År 1816 lät Sven Petter Bexell hugga in dåvarande vattenstånd på stenen. Bexell har ristat in texter på mängder av stenar i bokskogarna i Åkulla, där handlar det ofta om ordspråk. Vid den här tiden var man bekymrad över vattenminskningen i haven så Bexell gjorde en insats här och ristade in dåvarande vattenstånd på stenen.


Hitta hit

  1. Glumstensvägen 1, Falkenberg

Vägbeskrivning: Parkera vid småbåtshamnen och promenera på stigen som leder ut på udden.

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter