Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Yttra Berg

Här hittar du inte bara vacker natur, Yttra Berg är en plats full av historia. Du finner mängder av spår från svunna tider och de generationer som har brukat jorden i generationer och format landskapet. Ett litet gårdsmuseum berättar om livet på gården.Välkommen

I Yttra Berg möter du ett gammaldags landskap, med hamlade träd, slåtterängar, odlingsterrasser och fägator. Det här ett utflyktsmål som passar hela familjen. Välj en promenad med lagom längd, du kommer bli hänförd av skönheten i landskapet. Låt barnen springa runt på det gamla gårdstunet och lär dig mer i museet. Picknickplats finns både vid parkeringen och på gården. Toalett finns vid Aronsgården.

Museum på gården

Aronsgården som står mitt i reservatet har anor från 1600-talet och ägs av Naturvårdsverket. Bonings­huset som står där nu är från 1818. Den omålade ladugården flyttades till Yttra Berg från Sjöred i Abild 1992. Här inne finns ett litet museum med en utställning om platsens natur och kultur och om det forna jordbrukets göromål. I en lyssnarstudio kan du höra berättelser från trakten. Museet är alltid öppet, lampor tänds automatiskt när du kliver in.

Fyra naturstigar

Här kan du gå fyra väl utmärkta naturstigar som varierar i längd från en till två och en halv kilometer. Längs vägen lär du dig om platsens naturvärden och kulturhistoria. Du hittar runt med hjälp av broschyren som finns vid informationstavlan på parkeringen och i gårdsmuseet.

Gamla spår

Jordbrukslandskapet är i stort bevarat från tiden före 1800-talets skiften. Det är både backigt och stenigt vilket gjort att generationer av bönder fått anpassa sig efter terrängen. De har odlats på nästan varje möjlig yta. Landskapet är faktiskt en av länets (och landets) mest innehållsrika när det gäller fornåkrar. Gällareds hembygdsförening sköter idag om markerna på traditionellt vis. Till exempel hålls det ett årligt slåttergille med välslipade liar och fyllda kaffekorgar.

Hitta hit

  1. Yttra Berg, Ullared


Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter