Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Sumpafallen

Här kan du ströva utmed forsen, eller i det vackra skogslandskapet. Naturreservatet är ett mycket populärt utflyktsmål. Det finns gott om picknickbord, så slå dig ner och njut av naturen.


Välkommen

En smal grusväg tar dig fram till reservatets parkering. Vill du börja med picknick finns här gott om bord och bänkar. Glöm inte stänga grinden när du går in. Här betar djur för att hålla landskapet öppet och det gynnar också många arter. Följ strövstigen ner för sluttningen och du hör snart forsens brus. Det är Högvadsån med sitt klara vatten och hoppande laxar som far fram.

Vacker natur

Ravinen är omgiven av hagmarker och ekbestånd. Lika magiskt när vitsipporna breder ut sin matta på våren som en vinterdag när en vit och mjuk dimma vilar över vattnet. I ån lever, förutom lax, även öring och flodpärlmussla. I grönskan sjunger bland annat lövsångare och bofink varje vår och på stenarna ute i vattnet håller strömstaren till.

Mycket att upptäcka

Vid forsen kan du duka upp picknicken, här finns gott om bord och bänkar och även en grillplats som du gärna får använda. Här finns också spännande ruiner efter kvarnplatsen Sumpa som finns omnämd i handlingar från slutet av 1700-talet. En vandringsstig på cirka 2 kilometer går längs med Högvadsån och följer sedan bilvägen tillbaka till parkeringen.

På Länstyrelsens hemsida kan du läsa mer om flora och fauna i Sumpafallens Naturreservatlänk till annan webbplats

Hitta hit

  • Koordinater: 57.094158, 12.656719

Vägbeskrivning: Från Falkenberg kör väg 154 mot Ullared. Sväng vänster vid Skinnarlyngen och skylten Naturreservat.

Vi rekommenderar

Relaterat