Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Smörkullen

Att bestiga Smörkullen är spännande för både stor och liten. När du står på toppen så är du 52 meter över havet och har en magnifik utsikt över Falkenberg.


Välkommen

Smörkullens naturreservat är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen, en perfekt kombination av natur och äventyr. Parkeringen hittar du precis vid vägen.

Följ med upp

Det finns tre stigar upp på berget. Den som är rakt fram från parkeringen är brantast, de andra två är lätta att gå. Stigarna är väl upptampade och lätta att följa. Det är inga problem för barnen att följa med, de kommer tycka att det är spännande. Särskilt den sista biten där det finns trästegar på berget. Väl uppe kan du njuta av utsikten och matsäcken som med fördel packas i en ryggsäck.

Spännande historia

Smörkullen ingick tidigare i en kedja av vårdkaseberg utmed kusten. Eldarna fungerade som ett signalsystem som snabbt kunde varna en hel bygd vid fara. Det har troligen varit ättestupa och offerplats och år 1859 gjordes ett enastående fynd på toppen av berget då man fann en guldskål från bronsåldern. På Smörkull finns också skålgropar som är en typ av hällristningar. Skålgroparna har gett namn åt berget, då man tidigare trodde att människorna offrat fett i skålarna.

hitta hit

  1. Boberg kustväg, Falkenberg
  2. Koordinater: 56.851855, 12.569784

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter