Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Fegen

Det vackra sjölandskapet ligger som en pärla i Falkenbergs inland. Naturreservatet Fegen är en del av ett större naturvårdsområde som delas av tre län.


Välkommen

Du kommer snart hitta din favorit i Fegen, kanske gillar du att fiska eller att ge dig ut på upptäcksfärd med kanoten. Kanske nöjer du dig med att bada och bara vara i den lugna men samtidigt storslagna naturen som finns här.

Stor och djup

Naturreservatet utgörs av sjön Fegen med omgivningar. Området ligger i gränszonen mellan Västra Götalands, Jönköpings- och Hallands län, och ingår i kommunerna Falkenberg, Svenljunga och Gislaved. Sjön är med sina knappa 24 kvadratkilometer en av de större sjöarna i sydvästra Sverige. Den ligger i en markant sprickdal och har ett största djup på hela 38 meter.

Intressant djurliv

Här finns den vårlekande siklöjan som är akut utrotningshotad. I sjön lever också minst 16 andra fiskarter, som sik, gös, björkna och bergsimpa. I Fegen kan du skåda fiskgjuse och storlom. Båda arterna häckar med många par, men även andra fåglar som rödbena, havstrut, storskrak och många kanadagäss lever här.

Var rädd om Fegen

Allemansrätten gäller inte fullt ut i naturreservatet. Du är välkommen att njuta av det vackra landskapet och av sjön med sina många små öar och skär. Men tänk på att beträdelseförbud råder inom vissa tider och områden. Fegen är skyddat för friluftslivet och för att bevara sjöns goda kvalitéer för fiskar och fåglar. 

Hitta hit

  1. Värnamovägen, Fegen


Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter