Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Digesgård

Norr om den fina sandstranden i Glommen ligger Digesgård naturreservat. På de öppna strandängaran trivs både fåglar och växter.


Välkommen

Reservatet består av ett öppet landskap med flacka stränder och grunda havsområden. Havsstrandängen domineras av högt gräs som strandråg och i de fuktigare partierna finns även bladvass. Andra växter som träffas på är backtimjan, gråfibbla, trift, saltarv, sandstarr och strandmalört. Innanför strandängen finns låga, av vinden tuktade enbusksnår och björnbärsbuskar.

Gammal stentäkt

I reservatet finns Pannabohålan, tre dammar som är rester efter en stentäkt. Stenen bröts på 1910-talet då Glommens hamn byggdes. Att det finns vattensamlingar i landskapet är viktigt för många växter och djur. Exempelvis leker större och mindre vattensalamander i hålorna på våren. Under sommaren kan flera olika trollsländor ses glida fram över vattenspeglarna.


Hitta hit

  1. Koordinater: 56.940527857, 12.358797033

Vägbeskrivning: Från Falkenberg tag gamla E6 norrut till Glommen. Vid Glommen tag rakt fram i rondell. För reservatets södra del sväng efter drygt 1 kilometer in på Junkers väg där en parkering finns längst ner. För den norra delen fortsätt längre fram och sväng in på Lönestigsvägen. Tag sedan första vägen till höger. Parkering finns i slutet av vägen.

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter