Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Bengtesgårds äng

Här växer mäktiga ekar och stora hasselbuskar i den vackra lövskogen. Strosa på stigarna i reservatet och njut av naturen. Barnen tycker det är kul att bestiga "berget" eller klättra upp på jättestenen.


Välkommen

Bengtesgårds äng är ett trevligt och lättillgängligt utflyktsmål. Vid parkeringen går en grusväg som du promenerar fram till reservatet. Här möts du av en öppen yta med bord och bänkar. Hit går det fint att ta med barnvagnen så hela familjen kan vara med på picknicken. Runt i reservatet finns det en väl upptrampad stig som att är lätt att följa. Ett litet dass finns utmed stigen. Här är extra vackert på våren när marken har ett vitt täcke av vitsippor.

Äng med lång historia

Bengtesgårds äng är en av få bevarade slåtterängar i Halland. Reservatet minner om ett historiskt landskap, där ängsbruket spelade en viktig roll för bondens försörjning. Området har hävdats med lie under mycket lång tid. Vid mitten av 1800-talet upphörde slåttern och ersattes av bete. Då betet upphörde efter ca 100 år växte ängen igen, men när naturreservatet bildades återupptogs den traditionella skötseln i östra delen av reservatet. I reservatet finns en skylt som berättar om hur marken har brukats genom åren och vilka växter och fåglar som finns här.

Mycket att upptäcka

I reservatet växter imponerande ekar, askar och en stor mängd hasselbuskar. Bengtesgårds äng är mycket fågelrik med drygt 20 häckande arter, bland annat kattuggla, göktyta och trädkrypare. På marken finns flera lämningar i form av fornåkrar. Fornåkrar är stenröjda, släta ytor som använts till odling, många redan under bronsåldern.


Hitta hit

  1. Koordinater: 56.97208, 12.49038

Vägbeskrivning: Från E6 i höjd med Morup tag av mot Långås. Kör därifrån mot Sibbarp ca 3 kilometer till Dylpered och tag av mot Lindhult. 800 meter efter Hässlås kapell finns en liten väg mot söder, skyltad mot reservatet, på vilken man efter 400 meter kommer fram till lövängen och parkeringen.

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter