Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Yngeredsforsen - Döda fallet

Döda fallet är ett fascinerande utflyktsmål. Mitt i den vackra naturen finns det massor att upptäcka och lära om Ätran och dess kraftverkshistoria.


Forsande vatten i Döda fallet.

Välkommen

Vägen mellan Askome och Gällared är Hallands vackraste väg och den tar dig till Yngeredsforsen. Här väntar en spännande kulturstig som leder dig till sevärdheterna vid den forna forsen. Folket i Ätradalen har under lång tid nyttjat vattenkraften i Ätran. Vid Yngeredsforsen har detta satt sina speciella spår. Skyltarna guidar dig runt till flottnings- och kvarnrännor, olika ruiner och de höga dammvallarna.

Historia

Affärsmannen Mauritz Hansson köpte området 1899 och hade stora planer för forsen. Han tänkte sig ett industrisamhälle med trämassefabrik och kraftverk. På grund av ekonomiska problem blev det bara kraftverket som byggdes och detta stod klart 1907. Marcus Wallenberg tog sedan över ägandet av bolaget och kopplade ihop kraftverket med sin papersfabrik i Mölndal.

Döda fallet får sitt namn

På 60-talet byggdes ett nytt kraftverk, en bit uppströms i Boaforsen. För att få bästa turbineffekt leds vattnet ner i en tunnel som mynnar ut en bit nedströms. Sträckan vid den gamla kraftstationen blev i och med detta torrlagd och så uppstod Döda fallet. Fundamenten och ruinen efter kraftverket står fortfarande kvar. Här är det spännande att gå på upptäcksfärd men håll lite koll på barnen då det kan finnas hala klippor och djupa klyftor.

Njut av naturen

Det finns mycket att utforska så glöm inte matsäcken. Det finns bord och bänkar på flera ställen och även grillplatser. Om du åker hit efter perioder med mycket nederbörd kan det hända att vattenfallet lever och brusar som förr. Det beror på att vattnet släpps på för att lätta på det tryck som skapas när vattennivåerna är höga.

hitta hit

  1. Koordinater: 57.020286, 12.744463

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter