Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Trollgrottan i Gnipeberg

Någonstans djupt inne i grottan finns trollens skatt gömd. Även om du inte går på skattjakt i de smala, mörka gångarna så är den långa grottan en garanterat spännande upplevelse.


Stigen genom skogen som leder till Trollgrottan.

Över stock och sten

Att ta sig till grottan är som ett äventyr i sig. Du följer en markerad stig genom beteshagar och utmed berget. På din väg passerar du blockgrottor som bildats av att frosten sprängt loss stora stenar från berget. Snart kommer du in i en riktig trollskog med mossbevuxna stenblock och tät skog. Sista biten upp till grottan är väldigt brant. Ett tips är att packa picknicken i en ryggsäck. Väl uppe så kika på informationsskylten för att hitta ingångarna.

Hallands längsta grotta

Trollgrottan är sammanlagt 38 meter lång. Tre ingångar leder in i berget och väl därinne kan den modige följa smala klyftor. En garanterat spännande upplevelse som kräver ficklampa och stor försiktighet. Om du vill utforska grottan så ta oömma skor och kläder som täcker kroppen på grund av skraprisk. Grottan är mörk och fuktig och de trånga gångarna är sällan mer än en meter breda och ofta branta. Gå inte in i grottan ensam.

Myter och legender

Namnet har grottan fått av att man förr i tiden trodde att det bodde troll i den. Av någon anledning övergav de grottan och lämnade kvar skatter av guld och andra dyrgripar i stora, dolda salar som ska finnas djupt därinne. Om du tänker leta efter skatten så akta dig om du hör någon gala. Enligt sägnen vaktas trollguldet av en odödlig tupp.

Hitta hit

  1. Koordinater: 57.204438, 12.678928

Vägbeskrivning: Från Källsjö kör mot Fagered. Följ skylt Ekomuseum, kör börbi Trollgrottans B&B och snart kommer du till en parkeringsplats.

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter