Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Höstena Källor

Upplev ett naturfenomen som gränsar till det mystiska. Ute i den runda dammen ser det ut som om bottnen ständigt kokar.

Guidning

  1. Grupper: 0346-251 10

Naturfenomen

I Höstena fanns ursprungligen tre källor men bara en är bevarad idag. Klart grundvatten strömmar ständigt fram genom självtryck i källornas botten. Titta riktigt nära och du ser små kratrar i sanden där vattnetn bubblar upp. Vattenmängden är så stor att en liten bäck med rent källvatten rinner ut i Ätran. Temperaturen på vattnet är alltid 8 grader oavsätt väder och årstid.

Mytomspunnen plats

Sedan urminnes tider har källorna väckt förundran och olika sägner och traditioner har knutits till platsen. Förr trodde man att källan var bottenlös. En sägen berättar om en bonde som körde ned i källan med oxar och vagn. De försvann i djupet men flöt senare upp i närheten av Falkenberg.

Gör en utflykt

På en skylt får du reda på mer om källan och dess sägner. Källan ligger väldigt naturskönt vid åkrar och ängar. Ta gärna med picknickkorgen då här finns bord och bänk.

Hitta hit

  1. Koordinater: 57.007997, 12.645385

Vägbeskrivning: Från Falkenberg kör väg 154 mot Ullared. Tag av vid Ljungby och kör igenom samhället, sväng höger in på Höstenavägen. Följ sedan skyltar mot Höstena Källor, Ekomuseum.

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter