Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Hertingforsen

Hertingforsen är ett unikt besöksmål och en del av Ätran som rinner genom centrala Falkenberg. Här har nu lax, havsöring och andra arter återigen fri väg till och från havet.


Ätranlaxen i fara

Ätran som fiskevatten har i många hundra år haft stor betydelse för befolkningen i Ätradalen och i Falkenberg. Stora mängder lax har passerat längs ån och betytt mycket för stadens ekonomi. I samband med att vattenkraften byggdes ut i Ätran i början av 1900-talet minskade mängderna lax, ål och andra vandringsfiskar eftersom de inte längre fritt kunde ta sig uppför forsarna för att leka. Många fiskar dödades även i kraftverkens turbiner.

Forsen är fri

Mellan 2010-2014 drev Falkenbergs kommun ett projekt för att återskapada den naturliga forsen. Genom att restaurera Hertingforsen kan nu vandrande fiskar som lax, havsöring, ål och nejonöga leva och reproducera sig i Ätran och ta sig till och från havet. Vattenkraften från Hertings kraftstationer produceras nu på ett sätt som är anpassad efter fiskens vandringar i ån. De ställer inte till skada för vandringsfisken och producerar grön, miljövänlig el.

Gör ett besök

Över forsen går en gång- och cykelbro som gör det möjligt att upptäcka området från bägge sidor. Det är facinerande att stå ovanför det forsande vattnet. Har du tur får du se en hoppande lax.

Hitta hit

  1. Elvägen 4, Falkenberg


Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter