Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Catch & release-tävling

Oavsett om du återkommer flitigt till det fina laxfisket i Ätran eller om du bara prövar lyckan en gång så kan du anta utmaningen och vara med i catch & release-tävlingen som pågår hela säsongen. Vinnare kommer utses för både största återutsatta lax och flest antal återutsatta laxar.


Om tävlingen

Vad är catch and release?

Catch and release innebär att man fångar och släpper tillbaka fisken. Om man hanterar fisken varsamt har den mycket goda förutsättningar att oberört fortsätta sitt liv i vattnet. Allt fler sportfiskare väljer att släppa tillbaka den fångade fisken. Anledningen kan vara att man vill vara försiktig med att skatta det begränsade vilda beståndet eller att man inte har möjlighet att ta vara på fisken. Ofta är det inte fisken i frysen, utan upplevelsen man får när man fiskar i naturen som är det viktigaste.

Bra att tänka på

Om du har för avsikt att återutsätta fisken används med fördel hullingslös krokar eller krokar med intryckt hulling. Avkrokning sker helst med fisken i vattnet. Glöm inte att väta dina händer vid hantering av fisken, eftersom dess slemhinnor är känsliga för beröring. Använd en långskaftad tång för att få ut kroken. Tänk på att försöka drilla laxen så kort tid som möjligt i strömmen, eftersom kampen också stressar fisken. När du släpper tillbaka fisken håller du den i vattnet mot strömmen så att gälarna syresätts och släpp försiktigt taget när den kvicknar till.

Hur gör jag för att vara med och tävla?

Mät, dokumentera och registrera återutsatta laxar via fångsregistreringssystemetlänk till annan webbplats. Längd mäts från nos till stjärt. Uppskatta vikten. Utlekt lax (besa) räknas inte. Fångstdokumentation sker med digitalkamera eller med kameran in din mobil. Bilden måste vara av sådan kvalité att den går att bedöma i efterhand. Fotografering sker mot tumstock, måttband eller med spöet som sedan mäts efteråt. Ladda upp bilden i samband med att du registrerar fångsten.

Hur utses vinnaren?

Det finns två olika tävlingsmoment:

  • Den längsta fångade återutsatt laxen, detta bedöms genom längd från nosspetsen till stjärtfenans yttre spets.
  • Flest fångade återutsatta laxar under perioden: 2017-04-01 till 2017-09-30

Vad kan jag vinna?

Vinnare utses i båda kategorierna och får ett personligt säsongskort 2018 i pris.

Läs mer om laxfisket i Ätran

 hitta hit

  •  Halmstadvägen, Falkenberg


Vi rekommenderar

Relaterat