Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

På utflykt med Veera - Vandringled Östdanmark

Häng med Veera Gyllenborg när hon utforskar Falkenberg. Den här gången blir det en vandring längs gamla gränsen mellan Sverige och Danmark. En motionsrik historielektion genom fridfull natur.

Fler tips

  1. Veeras bästa

Sjö inramat av höstfärgade träd.

Idag gjorde vi en generationsutflykt skulle man kunna säga. Oftast är de små barnen med när vi ger oss ut på men eftersom vi skulle gå en del idag så blev det Esaiah och pappa som följde med. Det var en fin höstdag och vi gav oss ut i naturen vid Älvsered i Falkenbergs inland.

För några år sedan togs ett fint initiativ av Älvsereds Byalag. Ett arbete drogs igång med att göra en vandringsled på den gamla gränsen mellan Sverige och Danmark, där den gick på 1600-talet. Så det lite märkliga namnet Östdanmark kommer helt enkelt av att detta var den östligaste delen av Danmark!

Tre personer går genom tallskog.

Här finns två sträckor att välja på. En är 17 km lång mellan start och slut, men vi tog den som är 9 km och går runt. Vi tjuvstartade också lite för leden går först en bra bit på grusväg. Vid startpunkten finns det gott om plats för några bilar. Vi parkerade dock vid Ödekyrkogården, där Pyttebaneleden går förbi, och hittade en liten plats för bilen.

Vi gick en liten bit på landsvägen sedan kom vi in i riktig trollskog. Vandringsleden är oerhört välskyltad. Det finns kartor i en brevlåda vid ett par ställen men det behövs egentligen inte. Det finns tydliga markeringar med några meters mellanrum så det är ingen risk att komma på villovägar.

Bäck i skog.

Plötsligt hördes ett brusande ljud. Vi gick för att se efter vad det var och såg resterna av en gammal kvarn över den forsande bäcken. Den här leden ger mer än bara sköna naturupplevelser. Eftersom trakten är rik på historiska spår så finns här små skyltar uppsatta längs vägen som berättar om allt från predikande munkar och tullhus till kolerakyrkogårdar och skrönor från 1645.

Bänk vid sjö.

Strax kom vi fram till Gamlarydssjön som vi följde längs med kanten en lång bit. Här finns också vindskyddet som har ett superfint läge med utsikt över sjön. Vi slog oss ner för kaffe och kanelbullar. Och just då sprack solen fram. Vilken ljuvlig höstdag!

Tre personer fikar i vindskydd.

Turen gick vidare över kalhyggen och genom storskog, vi följde sjö och bäck. Ibland var det stig, ibland grusväg. På vägen finns också ett litet soldattorp från 1820-talet. Det är väldigt gulligt men vittnar om en hård verklighet. Det känns viktigt att visa yngre generationer hur man kunde ha det för 100 år sedan. Den siste soldaten flyttade hit med sin familj 1907. Tänk att bo här med nio barn utan el, vatten och wifi!

Rött soldattorp i skogen.

Snart har vi hittat tillbaka till stigen som vi kom på och pappa har satt på sig "svampögonen" och hittar faktiskt lite trattkantareller.

Rundan är lättvandrad utan några branter eller alltför blöta passager. Här finns spänger på en del ställen. Vår tur tog ca två timmar med fikapaus.

Kvinna vandrar i skog.


Ledens start: Ålarp Älvsered (och slut för korta rundan): 57.217776, 12.862294länk till annan webbplats

Ledens slut: Ulvanstorp (långa sträckan): 57.278113, 12.807323länk till annan webbplats

Här parkerade vi: 57.226751, 12.854770länk till annan webbplats

Lycka till!

Fakta om Veera Gyllenborg.

Hitta hit

  1. Ålarp, Älvsered

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter