Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

På utflykt med Veera - Ugglarp

Häng med Veera Gyllenborg när hon utforskar Falkenberg. Den här gången beger hon sig till Ugglarp och barnen Edd och Esther är som vanligt med. Det blir en varierad tur genom skog, historia, hav, sand, klippor och till och med en mytomspunnen grotta!

Fler tips

  1. Veeras bästa

Snäckskal i barnhänder.

Till havet

En solig aprildag bestämde vi oss för att besöka Salleberget i Ugglarp. Vi gillar Ugglarp för variationen. Idag badade vi inte, även om aprildagen bjöd på över 20 grader, men här finns långgrunda sandstränder, bad från klippor och längst ut en badstege. Här finns drivor av snäckskal som barnen kan sitta länge och rota i för att hitta den ena fina snäckan efter den andra. Precis här bland blommande trift och med svårslagen utsikt tog vi vår fikapaus.

Mamma och dotter blickar ut över havet.

Trollgrottan

Sedan var det dags att leta upp Trollgrottan. Vi parkerade på Sallebergets södra sida så vi fick vandra över berget och ner på stranden på andra sidan. Kan vara nog så utmanande på sina ställen.

Barn och mamma går över klipporna.

Sedan urminnes tider är det välkänt bland lokalbefolkningen att denna grotta är porten till trollens rike.

Om man lägger örat mot klipporna kan man höra hur trollen utför sitt dagliga stenarbete i berget. För att trollen skulle vara snälla och låta folket vara i fred ställdes det ut soppa varje jul. En jul glömdes det bort och rätt som det var hördes ett väldigt brak och alla klimparna hoppade ur sopptallrikarna på bordet i stugorna. Sedan den dagen har inte sopptallriken på jul glömts bort.

Spana uppåt

Grottan är lurig att hitta men öppningen ser du från stigen, norr om berget, som leder ner till stranden. Där sitter två järnringar i berget precis nedaför så leta efter dem så hittar du. För att komma till grottan måste du först klättra upp och runt den, sedan krypa den sista biten på en smal klippavsats. Inget för små barn med andra ord men väl för äventyrslystna vuxna och lite större barn. Dock är själva grottan smal och grund så var försiktig.

Öppningen till Trollgrottan i Salleberget.

Kolerakyrkogården

Vi hade en plats till att leta upp, nämligen kolerakyrkogården. Det låter kanske lite läskigt men det är en fin och intressant plats. Vi promenerade stranden söderut till den smala väg som går upp mot husen. Vi har varit här förr och gick direkt in i skogen men annars kan man följa vägen tills man ser skylten. Uppe på en liten höjd i strandskogen finns här några resta stenar på ett litet avgränsat område.

Och så här lyder historien:

En dag 1853 kom sjömannen Henrik Svensson gående längs landsvägen på sin väg hem till Ugglarp från Göteborg. Men Henrik var svårt sjuk i kolera och orkade till slut inte ta sig vidare. Han fick hjälp på en gård men det slutade så illa att bonden, hans hustru, en tvåårig pojke och en änka smittades och dog. Skräcken för koleran gjorde att de inte fick begravas på kyrkogården i Eftra utan begravdes här, i skogen på en egen kyrkogård. Hur det gick för Henrik? Jo han tillfrisknade och kunde ta sig vidare.

Gravsten på Kolerakyrkogården i Ugglarp.

Det blev ett tillfälle att prata med barnen om hur det var förr i tiden. Lilla Esther roade sig mest med att springa upp och nedför backen intill men Edd, som går i första klass, var desto mer intresserad. En skylt finns utmed vägen så platsen är ganska lätt att hitta. Koordinater: 56.816722, 12.621833länk till annan webbplats

Familj promenerar i skogen.

Vidare genom skogen

Sen promenerade vi tillbaka genom den ljusa, lättvandrade skogen. Här växer ekar och andra lövträd och genom området löper flera stigar och ridleder. Ingen risk att gå vilse alltså. Snart var vi tillbaka på stranden igen.

Flicka går ut i vattnet.

Årets första dopp

Det visade sig att vår utflykt inte var över riktigt än. Den här årstiden räcker det att njuta av den vackra kusten och kanske doppa fötterna. Det är så härligt med havsluften efter vintern. Eller så gör man som Esther och klev på en blöt sten och vips låg hon i vattnet. Hon var först i familjen med att doppa sig det här året. Badsäsongen 2019 är igång!

  • Barnvagnsvänligt:
    Inne i skogen är det inte barnvagnsvänligt men det går utmärkt att promenera på vägen ner mot havet med barnvagn. Stranden är platt och packad så det går bra att köra den på stranden också. Ska du till grottan tar du bilvägen till den norra sidan.
  • Sträcka:
    Promenerar du från Salleberget till Kolerakyrkogården är det en knapp kilometer enkel väg. Har du mindre barn med dig så ta en sulky.


Fakta om Veera Gyllenborg.

Hitta hit

  1. Sallebergsvägen, Slöinge

Obs! Åker du direkt till Kolerakyrkogården så finns ingen parkering och vägen är smal. Parkera så du inte blockerar trafiken.

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter