På utflykt med Veera - Sjönevad
Häng med Veera Gyllenborg när hon utforskar Falkenberg. Den här gången ger sig familjen ut på Sjönevadssjön i jakt på Hallands äldsta borg och fler historiska spår. Såklart tar de också ett svalkande dopp!

Än varar sommaren och vi begav oss till Sjönevad för en dag med friluftsliv och historiejakt. Sjönevad är en gammal träffpunkt och handelsplats, ända sedan 1200-talet har man samlats här. Nu för tiden är det ju inte hästar, kor och får som byter ägare, snarare är det gräddbullar, leksaker eller städmedel som inhandlas. När vi är här är man just i färd med att bygga upp Sjönevads marknad som äger rum i helgen, 9-11 augusti.

Sjönevad är proppfull av fornlämningar och det finns både hänvisnings- och informationsskyltar på flera ställen. Vi började med att gå över vägen och in i skogen där Kungagravarna ligger. Detta är stora stenrösen från bronsåldern som också är de äldsta lämningarna i trakten. En bit in i skogen ligger tre imponerande kullar av sten och under dessa är betydlesefulla personer begravda. Tänk vilket jobb att samla ihop all denna sten! Det är en utmaning att förklara för barnen att de här har någon byggt för en sisådär 3000 år sedan.
Koordinater: 56.987266, 12.743407

Barnen vet att det vankas båttur och nu vill de ut på sjön och till vårt mål med turen - ön med fornborgen. Idag har vi fått hyra båtar av ägarna till Sjönevads Gästis. Har du ingen egen båt kan du kontakta Friskvårdsteamet som kör ut kanoter, det är ingen stor sjö så det hade gått fint att ta en SUP-tur här också. Jag har faktiskt simmat ut till ön en gång, men då får man vara en duktig och säker simmare. Flytvästar lånade vi gratis från Räddningstjänsten.

Det blåser litegrann men det gör inte så mycket, det blir en fridfull roddtur. Vi tar till höger om ön och hittar ett ställe att gå iland på. Borgen täcker större delen av ön och vi ser direkt den ca fem meter höga vallen som vi klättrar upp för. Det går en stig uppe på vallen.

Vi kunde tyvärr inte gå runt hela ön för björnbärssnåren hade tagit över lite för mycket. Så vi gick ner i hålan i mitten som nu var en fin sommaräng full av rallarrosor. På vallens andra sida hittade vi en fin picknickplats under en ek med utsikt över vattnet.

Det har genomförts utgrävningar här både på 1950-talet och i början på 2000-talet. Sjönevads borg ägdes av den danska kungen och man tror att det är den äldsta borgen i Halland. De flesta borgar ligger utmed kusterna men denna är ovanligt nog placerad i en sjö. Det kan tyda på att det varit en tillflyktsborg i orostider eller en befäst gård. Några lämningar av bebyggelse finns inte, men keramik som hittats i vallen har daterats till vikingatid eller tidig medeltid, alltså omkring år 1000 e.kr.

Efter vår fikapaus rodde vi tillbaka och gick en liten promenad runt det idylliska Sjönevads Gästis. Gästgiveriet öppnade 1702 och än idag är här verksamhet med julbord, mordgåta med middag, dragspelstämma och såklart marknaden. I juli i år var det också premiär för Sjönevads musikfestival. Läget är fantastiskt fint precis vid sjön. Det har också varit en dansbana här under folkparkseran. Min pappa som är från Vessigebro kan berätta många roliga historier från den tiden.

Barnen vill bada och vi tar oss till badplatsen som ligger strax bredvid. En fin strand med badbrygga, toalett och grillplats. Det blir ett perfekt avslut på en härlig eftermiddag.

Tips
- Sjönvads marknad
äger alltid rum andra helgen i augusti.
- I näheten hittar du också Granatgruvan och Späckaretorpet, väl värt en utflykt det också!
- Det finns en domarring från slutet av bronsåldern att titta på också. Den ligger på backen bakom ladan mitt i Sjönevad. Men nu möts verkligen nytt och gamalt då de just idag var i färd med att montera upp en hoppgunga i fornlämningen, då den ligger mitt i marknadsområdet.


Hitta hit
- Sjönevad