Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

På utflykt med Veera - Fyrleden

Häng med Veera Gyllenborg när hon utforskar Falkenberg. Den här gången tar familjen cyklarna och slår följe med havet genom att ta Fyrleden. En tur längs åkrar & ängar, fiskebåtar och Kattegatts vägvisare.

Fler tips

  1. Veeras bästa

Nu är det sommarlov för familjen och äntligen dags att göra en ny utflykt. Den här gången ska vi cykla, något som vi inte gör så ofta. Denna solig junidag och med löfte om att skåda utsikten från fyren på Morups Tånge fick jag, förutom tre av barnen, även Mats att följa med. Det var 14 år sedan jag var uppe sist och de andra har aldrig varit uppe, så alla är förväntansfulla.

Så vad är Fyrleden kanske du tänker? Kattegattleden känner du säkert till, den som går från Helsingborg i söder till Göteborg i norr. Det är en havsnära led men på vissa ställen går det att komma ännu närmare havet. För att inte missa flera fina platser i trakterna runt Glommen har man här tagit fram en alternativ sträckning till Kattegattleden som heter Fyrleden.

Veeras familj cyklar förbi kvarnen i Olofsbo.

Leden är 8,5 km lång och med lilla Esther i barnsadeln så borde detta var en rätt lagom tur för oss. Vi börjar vår runda i Olofsbo, vid den långa, fina sandstranden, men bad får det kanske bli på slutet för nu vill vi trampa iväg. Turen går först genom sommarstugeområdet men strax kommer vi ut bland åkrar och ängar och passerar den gamla kvarnen som nu är pensionat och restaurang. Fyren skymtar i horisonten och vi närmar oss snabbt. Edd har inga växlar på sin cykel men hej vad det går!

Familj cyklar vid Morups Tånge.

I Falkenberg lever myten om att det var här i trakterna som Ulf Lundell hittade inspiration till Öppna Landskap. Oavsett var den låten kom till så är det så det känns, det är vidunderligt vackert här och med vinden i håret och grönskans dofter känner man sig på något sätt så fri här. Nära havet vill man liksom bo.

Vi får stanna och öppna och stänga grinden den sista biten grusväg ner till fyren. Här strövar kor som håller växligheten i schack. Tack vare Morups Tånges Fyrsällskap har det på senare år blivit allt fler möjligheter att få komma upp i fyren. Och den håller öppet flera gånger under sommaren. Datum och tider hittar du här.länk till annan webbplats

Fyren Morups Tånge.

Vi får en pratstund med Göte Johansson, som är ordförande i Morups Tånges Fyrsällskap, och han berättar att det finns flera planer för området som snart blir verklighet. För ornitologerna som håller till här vår och höst ska det bli en värmestuga och i bodarna intill ska det bli fiskeri- och fyrmuseum. Redan i sommar kommer här vara en utställning om hur fiskarna fick tag i och förvarade is förr i tiden.

Här finns också ett värn, som mest ser ut som en gräsbevuxen kulle, som barnen roar sig med att springa upp och ner för. Men en lucka leder ner i ett rum och värnet kommer också kunna visas upp framöver. Barnen rycker i luckan och vill gå ner nu. Men vi har all anledning att komma tillbaka så de får vackert vänta tills nästa gång.

Göte berättar gärna om fyrens historia:

I början av 1800-talet fanns ingen fyr mellan Nidingen i norr och Kullen i söder men det behövdes för att kunna navigera i de grunda kustvattnen. 1841 beslutades att bygga en och platsen blev Morups Tånge som är så långt västerut som man kan komma i Halland. Den byggdes 1842-1843. Det fanns från början en fyrmästare och två fyrväktare och fyren eldades med rovolja. 1890 gick man över till fotogen och 1930 blev den elektrifierad. Sista fyrmästaren slutade 1963 då allt var automatiserat. Linsen är original, en fransk lins där stativet är byggt av samma företag som byggde eiffeltornet. Fyren styrs av ljuset och blinkar med sitt trygga sken över Kattegatt än idag.

Familj i trappan upp i morups tånge fyr.

Nu drar barnen i oss, de vill upp i fyren. På vägen upp kan man hälsa på fyrvaktmästaren (i form av en skyltdocka) och lyssna på väderleksrapporten. Efter ett hundratal trappsteg slås vi av den milsvida utsikten över fiskeläget Glommen, natureservatests vidder men också landsväg, hus och gårdar. Vinden friskar i och Esther tyckte det var lite läskigt. Vi är 27 meter upp i luften.

Barn som tittar på utsikten från fyren.

Runt om på räcket finns skyltar som visar vad som ligger bortom horisonten. Att man skulle kunna se Anholt är dock en myt. Avståndet är helt enkelt för stort.

Utiskten från Morups Tånge över Glommen.

Åt norr ser man ut över Glommen och Varberg skymtar i fjärran.

Veera med familj promenarar framför fyren.

Väl på marken igen strövar vi lite i området kring fyren. Sen trampar vi vidare och cyklar längs en väldigt fin väg, åkrarnas gräs böljar i vinden och asfaltsvägen har i princip ingen trafik. Vi blir tvungna att stanna flera gånger och fota den fina utsikten mot fyren. Det är något visst med fyrar, de står där så majestätiska.

Fiskebåtar i Glommens hamn.

Så kommer vi in i Glommen, ett mysigt fiskeläge där fiskebåtarna ligger förtöjda på rad. En småbåtshamn finns också. Vårt mål är Glumstenen där vi tänkte ta fikapaus. Tycker du fyren är gammal är det inget mot sjömärket som ligger längst ut på udden här.

Glommens udde.

Orkar du mer historia? Ok en kortis kommer här:

Glumstenen

Glumstenen är ett flyttblock som legat här sedan istiden. Grunt vatten och rev har i alla tider gjort kuststräckan utanför Glommen svårseglad och stenen har fungerat som landmärke. Glumstenen omnämns för första gången på 1000-talet, då kallade vikingarna den för Glaumstein. Stenen användes av sjöfarten ända tills den då toppmoderna fyren på Morups Tånge byggdes. 1816 lät Sven Petter Bexell hugga in dåvarande vattenstånd på stenen. Du kanske känner igen det namnet? Det är Bexell som har ristat in texter på mängder av stenar i bokskogarna i Åkulla.

Barnen fick ett litet äventyr i att försöka klättra upp på stenen. Sen blev det äntligen fika. Kasta sten i vattnet brukar också var obligatorist när vi är här och roar de små en lång stund.

Glumstenen med två barn på toppen.

Leden fortsätter sedan genom Glommen och här finns affär, restaurang, pizzeria, indredningsbutik och keramikverkstad samt en jättefin badstrand. Fler möjliga stopp alltså.

Tanken är ju att man ska cykla runt och följa kustvägen för att komma tillbaka till Olofsbo, men eftersom det är så fantastiskt fint och i princip bilfritt valde vi faktiskt att cykla samma väg tillbaka. Det är ju det som är så fint med att cykla sig fram i sommaren. Man gör små stopp där andan faller på och väljer de vägar som passar en bäst.

Glad unge i cykelsadlen.


  • Hitta vägen:
    Skyltarna har samma utformning som kattegattledens skyltar (röda och vita) och är lätta att följa.
  • Sträcka:
    Sträckan är 8,5 km. Med alla stopp tog det oss ca 3 timmar att cykla.


Karta över fyrleden
Fakta om Veera Gyllenborg.

Hitta hit

  1. Olofsbo-Glommen

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter