Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Källstorps Våtmarker

Detta naturområde är ett riktigt fågelparadis. Här finns både tillfälliga gäster och sådana som stannar året om. En spännande bro och utsiktstorn väcker de flesta barns upptäckarlust. Källstorps våtmarker lär oss också om djur och natur.

Fler tips

  1. Veeras bästa

Flicka läser på informationsskyltar.

Gör en utflykt

Till Källstorps Våtmarker finns två infarter, vi brukar ta den längst bort från stan. Här är picknickbordet nära parkeringen och det är barnvagnsvänligt. Det är inte så långt att gå till utsiktstornet och du kan följa en grusväg bort till järnvägsbron som går över Ätran. Här finns en gångbro som barnen tycker är spännande, särskilt när tåget dundrar förbi ovanför.

Gångbro över Ätran.

Fågelspaning

Om du istället stannar på parkeringen närmast stan, får du gå lite längre till utsiktstornet. En trappa leder ner genom träden, vilket gör det olämpligt för barnvagn. Här passerar du en fågelautomat där du kan se grönfinkar, gulsparvar, grönsiskor, nötväckor och många fler. Efter en promenad kommer du fram till ett riktigt fint torn med bänkar, både i tornet och nedanför, och informationsskyltar. Vid båda parkeringarna finns det toalett.

Värdefulla våtmarker

Här kan du lära dig om hur våtmarkerna försvann, hur det återbyggts och hur viktiga de är för en mängd arter. Här förändrar sig fågellivet över året men det varierar också dag för dag. Nu på vintern är våtmarken vattenfylld och det är betydligt glesare bland fåglarna. Men du har chans att se gräsand, knipa och vigg som trivs i vattnet. På strandängarna rör sig olika slags gäss. Har du tur kan du få en skymt av havsörnen som ibland cirklar uppe i skyn.

Skylt över fågelarter.

Packa kikaren

Vi lyckas alltid glömma kikaren hemma när vi besöker Källstorps våtmarker, därför påminner jag er om att ta med en! Här är alltid gott om fåglar och under våren när flyttfåglarna kommer är det ett riktigt skådespel. Från fågeltornen har du bra utsikt över området. Vissa delar av området är avstängda under häckningingsperioden men det är tydligt skyltat.

Fakta om Veera Gyllenborg.

Hitta hit

  1. Årstadvägen, Falkenberg

Vägbeskrivning: Från Falkenberg mot Torup längs med väg 150, strax efter Carlsberg. Skyltat "Källstorps Våtmarker" vid första parkeringen och "Fågellokal" vid den andra.

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter