Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Hästhagsudden

Så här i sommartider vill vi gärna vara vid havet. Vi har en favoritplats som inte bara bjuder på bra krabbfiske utan också en spännande historia. Här finns Sveriges första livräddningsstation

Fler tips

  1. Veeras bästa

Enkelt strandliv

Vid Hästhagsudden finns en pir att fiska krabbor vid, en fin liten strand och en vacker bit kust med flera rev och stora stenar i havet. Hästhagsudden är ett perfekt utflyktsmål nära stan för den som bara vill njuta av naturen längs med kustbandet och kanske också är lite historieintresserad.

Livräddarhistoria

Här finns en röd byggnad som bär spår av en spännande historia, detta var nämligen Sveriges första livräddningsstation. Hösten 1903 strandade flera skepp längs med Hallandskusten och det var den direkta anledningen till att stationen invigdes här tre år senare. 1916 byggdes en stenbrygga från båthuset ut i havet. På bryggan fanns då en ränna av trä som var bestrukna med såpa för att underlätta sjösättningen av livbåten. Denna brygga finns kvar än idag och från den fiskar vi gärna krabbor.

Med livbåt och raketapparat räddades totalt 21 man till livet genom åren. Räddningsstationen lades ner 1957 men huset längst ut på udden står fortfarande kvar.

Gör ett besök

På området finns picknickbord att fika vid och en toalett. Vår familj upptäckte platsen så sent som förra året men har redan hunnit komma hit flera gånger, jag blir alltid lika förvånad över alla fina ställen man inte känner till men som ligger precis runt knuten!

 

Fakta om Veera Gyllenborg.

Hitta hit

  1. Koordinater: 56.89822, 12.43441

Vägbeskrivning: För att hitta till Hästhagsudden kör du in bakom reningsverket från väg 735 (Sanddynevägen), parkering finns mittemot den gamla livräddningsstationen.

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter