Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Granatgruvan i Sjönevad

I skogen utanför Sjönevad blommar rosorna året om, de mörkröda granatrosorna som aldrig vissnar. Här ligger en granatgruva som är lite svår att hitta, men värd ett besök och en utmaning för den som är lite äventyrlig.

Fler tips

  1. Veeras bästa

Gör en utflykt

Under den kalla vintern 1936-1937 bröts här granat ur gråsten av ett 30-tal man. Kvar finns idag en brant slänt med skrotsten och ett dagbrott. För att komma upp till dagbrottet på Häståsaberget bör du klättra upp från sidan, slänten med skrotsten är brant och stenarna ligger löst, så ta hellre vägen upp till höger. Väl uppe har man en svindlande utsikt och här passar det bra att rasta och vila sina ben.

Granatgruvans dagbrott.

Plats med historia

Besöker du granatgruvan så missa inte Spräckaretorpet som ligger alldeles intill. Torpet har fått sitt namn efter dess första brukare, gråstensmuraren Johannes Jönsson. År 1813 påbörjade han det mödosamma arbetet med att förvandla en stenig och ljungbevuxen utmark till åker och äng. Johannes skötte inte bara sitt torp utan hans hantverk var efterfrågat även på annat håll, han byggde flera stenvalvsbroar i trakterna kring Sjönevad och Krogsered. Generationer av torpare har brukat marken efter Johannes men det är fortfarande hans insatser som präglar miljön. Kvar står här hans gamla jordkällare och lämningarna efter en skvaltkvarn. Omgivningarna runt torpet är otroligt vackra och även här passar det bra att stanna och fika. Kanske kan ni också hitta Johannes Jönssons bomärke i en av gärdesgårdsstenarna?

Gräsbevuxen jordkällare.

För hela familjen?

Spräckaretorpet går bra att besöka med små barn, ni passerar det strax innan granatgruvan och vägen här är barnvagnsvänlig. Vill ni klättra upp till dagbrottet så bör nog barnen vara lite äldre. Vi har haft med oss en treåring, men då gäller det att hålla koll.

Skogsväg i bokskog.

Hitta till gruvan

Granatgruvan i Sjönevad är ett spännande utflyktsmål, men det kan vara lite svårt att hitta. Vid fyrvägskorsningen i Sjönevad ta mot Drängsered, efter exakt 2,6 km går en grusväg in på höger sida. Här passar det bra att parkera bilen och följ sedan skogsvägen till fots.

Ungefärliga koordinater

  • Lämplig parkering: 56.98263, 12.77679
  • Spräckaretorpet: 56.97825, 12.77781
  • Granatgruvan: 56.97705, 12.77474
Fakta om Veera Gyllenborg.

Hitta hit

  1. Koordinater: 56.98263, 12.77679

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter