Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Björkekullen

Vill du uppleva en plats som hämtad ur en saga av Astrid Lindgren? Du vet det där klassiska svenska odlingslandskapet. Ett rött torp, en gärdesgård en sommarvarm grusväg, allt omgivet av skir grönska. Då ska du packa kaffekorgen och bege dig till naturreservatet Björkekullen.

Fler tips

  1. Veeras bästa


En bra plats för nyfikna

Björkekullen är ett gammalt torpställe och här kan du vandra omkring och titta på byggnader och odlingslandskap. Marken i området innehåller mycket sten och här har flera generationer lantbrukare skapat ett imponerande system av gärdesgårdar, odlingsterrasser och rösen. Vi brukar börja våra utflykter till Björkekullen med att gå omkring bland husen, här finns mycket att se på och prata om, vilken funktion de olika byggnaderna har haft och vilket slit det måste ha varit att bygga de stora stenmurarna.

Ta ett dopp

Följ grusvägen ner mot Björkasjö så kommer du fram till en jättefin liten badplats med sandbotten. Här finns också möjlighet att grilla på anvisad plats och här brukar vi passa på att fika.

En längre promenad

Om du vill så kan du gå runt hela Björkasjö, vandringsstigen runt sjön ingår i Åkulla bokskogars vandringssystem och är 5,5 km lång. Den här stigen är inte barnvagnsvänlig och den passar från ca 7 år. Vi tog oss runt på ungefär två timmar tillsammans med barn.

Björkekullen är ett fint utflyktsmål året runt, men passar kanske ändå bäst under sommaren för den som vill ta sig ett dopp i sjön.


Fakta om Veera Gyllenborg.

Hitta hit

  1. Koordinater: 56.89659, 12.70082

Vägbeskrivning: Från Köinge mot Svartrå och sedan följ skyltning mot Björkekullen.

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter