Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Värm dig med höstens smaker

I Falkenberg är det enkelt att hitta kött av högsta kvalité från glada djur. Kom så besöker vi Gårdsbutik Thuresson där allt produceras hantverksmässigt och dessutom bjuder Janette på ett härligt höstrecept.


Från det saltstänkta samhället Glommen slingrar sig landsvägen fram till Gårdsbutik Thuresson. Här hälsar nyfikna, ullhåriga grisar dig välkommen från sin hage. Av deras gladlynta grymtande och rofyllda bökande förstår man att här har djuren det riktigt gott. Och gott finns det i mängder innanför dörrarna till gårdsbutiken som drivs av Janette Högberg. Idag är det fredag och kunderna kommer i en strid ström till detta köttmecka mitt ute på landet.

Ullhårig gris.

Glöm inköpslistan

Du behöver inte ha en aning om vad du ska köpa när du kommer hit. Här finns all inspiration du behöver.

- Vi föreslår och skickar mer än gärna med recept, säger Janette. Vi är stolta över vår service och kan erbjuda precis det kunderna vill ha eftersom vi styckar allt kött själva. Vi tillverkar och röker våra charkuterier och använder inga onödiga tillsatser. De djur som inte bor på gården kommer från granngårdarna så det sker inga långa transporter.

- Här lagar vi mat som på farmors tid, säger Janette. Småskaligt, naturligt, äkta och med en massa kärlek.

Välj det lokala

Såklart tycker Janette att fler ska välja den närproducerade maten. Men hon önskar också att fler brydde sig om var maten kommer ifrån som de äter på restaurang eller som serveras inom den offentliga sektorn. Att en blir mer konsekvent i sitt val av bra, lokalproducerad mat och att försöka påverka företag att köpa det som finns i närområdet.

- När både djuret och köttet behandlas med respekt hela vägen fram till tallriken, blir upplevelsen så mycket bättre. Både för smak och samvete, menar Janette.

Köttdisken på Thuressons och personal.

Det annorlunda trendar

Visst finns det trender även för en gårdsbutik ute på landet.

- Vi håller koll på vad som lagas i tv-rutan, det brukar märkas en efterfrågan, berätttar Janette. Det har också varit inne att välja lite annorlunda delar som butcher's steak eller ox- och griskind, vilket för övrigt är ett bra val så här på hösten. Hon tipsar om att nu är tiden för långkok och vill gärna ändra synen på vad som är lättlagat.

Låt ugnen göra jobbet

Janette brinner för riktig matlagning. Hon hävdar bestämt att det inte tar lång tid - tvärt om. Möjligtvis får ugnen lägga mycket tid på det medan du kan göra annat under tiden.

- När agendan är full förstår jag att halv- eller helfabrikat lätt hamnar på tallriken. Har en inte prövat vet en ju inte heller hur enkelt det är att göra "gammaldags" mat. Rätter som kyckling i lergryta eller dillkött har nästan försvunnit och det tycker jag är synd, det är ju så enkelt, säger Janette.

- Det finns heller inga genvägar till goda smaker. Såsen som du får av en ugnsbakad fläskstek blir helt fantastisk, det går inte att fuska fram den. Eller ja, du kan såklart fuska genom att köpa det färdiglagat på Thuressons då, skrattar Janette.

Blir du sugen på att testa själv? Här kommer ett av Janettes bästa höstrecept:

Tillagad fläskstek.


”Dansk” Fläskestek på Morpesvin

Fläsksteken:

 1. Sätt ugnen på 125 grader.
 2. Strö på överdrivet med salt. Strö på vitpeppar. Massera in mellan svålen och runt köttet.
 3. Häll lite vatten i en plåt eller form. Lägg steken med svålen ner i vattnat. Låt steken gå upp till 45 grader.
 4. Vänd steken och höj ugnen till 250 grader. Ha lite koll för den är färdig när svålen svält upp och blivit lagom gyllenbrun.
 5. Ta vara på skyn och sila den.

Rosta grönsaker i ugnen som potatis, rödlök, palsternacka, morot och vitlök. Massera in med olja, salt, peppar och timjan. 200 grader i ca 30 minuter.

Himmelsgod sås:

 1. Koka upp 1 liter grädde i en kastrull.
 2. Häll i lite av skyn från steken, smaka av så den inte blir för salt.
 3. Häll i ca 1 msk soja så får den fin färg.

Världens godaste rödkål:

 1. Strimla rödkålenoch lägg i stekpanna med rikligt med smör.
 2. I med salt, vitpeppar och lite sirap.
 3. Stek på medel värme ca 10 min.

Servera med svartvinbärsgele eller äppelmos!

Visst låter det enkelt med få ingredienser? Hemligheten är att mat som får gå länge blir god.

Korvar i charkdisken.

Pssst...... det lackar mot jul

Julen börjar göra sig påmind Janette vill också tipsa här om sina absoluta favoriter på ett hallänskt julbord. Så om du mot förmodan vill ha en inköpslista när du beger dig till gårdsbutiken i juletid har du den här:

 • Griljerad Morpegrisskinka med hemkokt senap
 • Grönkål, kokad och klar
 • Prinskorv & Farmors köttbullar
 • Mor Alice pastej och rödbetssallad
 • Timmermanskorv och honungsglazade revbenssjäll

Besök Gårdsbutik Thuresson>>länk till annan webbplats

Handla mer närproducerade varor i Falkenberg>>

Hitta hit

 1. Skogsbol 106, Glommen


Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter