Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Träff med två unga fotbollsprofiler

På Falkenbergs gator och torg har snön just smält bort. För vanligt folk kanske man börjar fundera på att den gröna våren så småningom kommer. Men för Amanda Johansson och Erik Zetterberg, som hör till Falkenbergs två elitlag i fotboll, har tankarna på grönt gräs varit konstant närvarande sedan i höstas.


Amanda om Böljan

Amanda Johansson är Böljan-tjejen som sedan ett par år kan titulera sig lagkapten i IF Böljan Falkenberg. Som född och uppvuxen i Falkenberg har Amanda blivit en välkänd profil i laget som sedan ett år tillbaka spelar i Sveriges näst högsta division, Elitettan.

– Vi hade en väldigt tuff vår med få poäng, berättar Amanda om säsongen 2017. Sedan fortsatte vi hösten med att slita för varje poäng och visa att vi har i elitettan att göra. Jag är så stolt och nöjd med vad vi presterade och att vi aldrig tappade tron på oss själva även om det såg mörkt ut ett tag, fortsätter hon.

Zetterberg om FFF

Stadens andra elitlag, Falkenbergs FF hade en liknande säsong med en tuff vår men efter en bortaseger mot Gefle i augusti inleddes en fantastisk upphämtande höst och Falkenberg slutade på en hedersam fjärdeplats i Superettan 2017.

Erik Zetterberg, även han Falkenbergs-produkt (som så när på hans första trevande skott som togs på belgisk mark) fick se säsongen från sidan av plan.

– Jag var ju skadad hela året efter tre knäoperationer, berättar Erik. Sen kom jag tillbaka till träningen i augusti men låg så långt efter de andra. Så förra året var det mest fokus på att komma igång och blicka framåt mot denna säsongen som kommer nu, fortsätter han.

Erik Zetterberg.

Blickar framåt

De två elitlagen från Falkenberg hade alltså liknande säsonger med den stora skillnaden att IF Böljan Falkenberg slutade på fjärdeplats - från slutet, det vill säga att damerna med nöd och näppe klarade sig från nedflyttning. Amanda Johansson väljer dock att se vad man kan ta med sig från säsongen.

– Vi ska framför allt ta med vår höst där vi gjorde en enorm utveckling och började förstå vad som krävdes av oss i varje match. Vi ska också ta med att vi är ett starkt gäng som gärna sliter för varandra och tron på att vi faktiskt är ett elitlag som har där att göra.

Stora förändringar i IF Böljan Falkenbergs trupp

I IF Böljan Falkenberg har dessutom stora förändringar skett i truppen. Bland annat så tar Tobias Barin, förra årets assisterande tränare över laget som huvudtränare. Laget står också inför ett generationsskifte där många rutinerade spelare valt att sluta.

– Det känns väldigt bra med Tobias som tränare och jag tror mycket på hans sätt att vilja spela fotboll, säger Amanda. Vi är också ett betydligt yngre lag i år vilket blir spännande. Givetvis vill vi efter årets slut fortfarande spela elitfotboll och förhoppningsvis ska vi, med lite erfarenhet, nu också kunna ta fler poäng än under fjolårets säsong, fortsätter hon.

FFF vill tillbaka till Allsvenskan

Även Erik Zetterberg vill ta med sig delar från höstsäsongen in i årets säsong.

– Vårt passningsspel skulle jag nog säga är en sak att ta med oss, berättar han. Alltid svårt att säga när man står vid sidan av planen men jag tycker verkligen att vi utvecklade passningsspelet förra året så det ska bli intressant i år, fortsätter han.

På Falkenbergs FF:s årsmöte i slutet av februari kunde man ta del av klubbens mål med årets säsong - att hamna bland de topp tre i Superettan. Erik Zetterberg håller med.

– Vi har fått in många bra killar i truppen så det blir ett intressant år. Precis som de sa på årsmötet är målet att ta sig tillbaka till Allsvenskan. På det personliga planet vill jag spela så mycket som möjligt. Men det finns många bra spelare i laget så det blir verkligen spännande att se hur säsongen utvecklas. Förhoppningsvis kan jag hålla mig skadefri så jag får ett helt år på mig att visa vad jag går för.

Drömscenarier

Huruvida elitlagen når sina mål får framtiden utvisa. Både Amanda och Erik har dock sina drömscenarier helt klara för sig.

– Falkenbergs FF spelar allsvenskan 2019 och vinner superettan 2018. Så ser min drömsäsong ut, berättar Erik.

– Om jag får drömma helt fritt så skulle jag vilja vinna elitettan och att IF Böljan Falkenberg spelar i damallsvenskan 2019, konstaterar Amanda.

Publik på match.

Gå på match!

De båda föreningarna hoppas på stort publikstöd och att fler ska upptäcka vilken fest det är att gå på elitfotboll på Falcon alkoholfri arena. Den första matchen på hemmaplan för Falkenbergs FF skedde den 7 april då laget tog emot förra årets allsvenska lag AFC Eskilstuna. Den matchen slutade med vinst 2-0, och Falkenbergs FF tog sin andra raka seger i superettan 2018. IF Böljan Falkenbergs första match är den 21 april då Västerås BK 30 kommer på besök.

Faktaruta.

 

Skribent: Alex Bennheden


Vi rekommenderar

Relaterat