Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Ta en ridtur på Eddylou Ranch

Om du kör den slingrande landsvägen från Asige mot Abild ser du snart en stor träportal. Du anar att här gömmer sig något annorlunda. Låt nyfikenheten ta över och kör in på gårdsplanen. Här möts du av hästar, en och annan åsna, liv och rörelse och ett härligt och ärligt ranchliv. Ett stycke Amerika på Falkenbergs vackra landsbygd.


Upp på hästryggen

Har du aldrig ridit förut? Låt oss då först beskriva det lite grann. Att rida ger en fantastisk frihetskänsla. Det är ett fint möte med vackra och kloka djur. Och inte minst är det en härlig naturupplevelse. Du kommer nära alla dofter från äng och skog, oavsett årstid. Stannar du till här behöver du inte ens kunna rida, de vältränade hästarna på Eddylou Ranch kommer att ta väl hand om dig.

Två ryttare i westernstil rider på stig.

Slow down & relax

Det här är inget High Chaparral där vuxna leker cowboy. Snarare handlar det om att varva ner, komma nära naturen och bort från vardagen utan att behöva resa långt. Dessutom är det ett fint sätt att umgås med vänner eller kollegor. Bo i de amerikanskt inspirerade stugorna, njut av cowboy-spa, beställ mat eller bara slå sig ner vid grillplatsen med den magiska utsikten över böljande kullar. Välkommen till Eddylou Ranch.

Hästskor på rad på en trävägg.

Hi there Eddy and Lou!

Ranchen drivs av äkta paret Eddy och Lou som har en historia av det ävetyrligare slaget. De lärde känna varandra som barn i hemlandet Schweiz och båda är i princip uppväxta på hästryggen. Eddys föräldrar drev ett företag som sysslade med turridning i bergen. På turerna användes de bekväma westernsadlarna. Lou red först i engelsk stil men drömde om något annat.

- Jag ville bli en cowgirl men förstod ju att dessa bara fanns på filmduken, berättar Lou.

För att komma närmare sin dröm lämnade hon Schweiz i 20-årsåldern för Kanada och sedan USA. Hon arbetade på olika rancher med hästar och ridning och lärde sig massor. Efter några år återvände hon till Schweiz för att studera till veterinärassistent. Och väl hemma igen började kärleken spira mellan de forna barndomsvännerna Eddy och Lou.

Två ryttare på en äng av maskrosor.

Jakten på den perfekta ranchen

Paret upplever Schweiz som överbefolkat utan möjliget att hitta den typ av gård som de ville ha. Som nygifta 2013 begav de sig därför ut i världen, på jakt efter sin plats på jorden. En gård där de kunde skapa sitt drömliv, där fina möten mellan hästar och människor skulle vara deras vardag. De letade först i Kanada. Men det var en allt för komplicerad process. Tillbaka till Europa var de helt öppna för var de skulle landa till slut.

- Det är inte klokt egentligen. Vi åkte i en husbil och körde över 600 mil bara i Sverige, kors och tvärs, och tittade på över 45 gårdar, berättar Eddy.

I Asige fanns stället de ville ha. De kom, såg och bestämde sig på två dagar. Förra ägaren gillade deras idé om en amerikansk gästranch och belutade sig för att sälja till Eddy och Lou utan budgivning.

Gårdsbyggnader på Eddylou Ranch.

Asige - internationell mötesplats

På Eddylou Ranch bor det just nu två wwoofare (volontärer som jobbar för mat, husrum och erfarenhet). De hjälper till med allt på gården. Något som är välkommet nu när paret har två små barn, Dezy och Kenny. I takt med att verksamheten växer sitter Lou dessutom alltmer på kontoret. Här har varit wwoofare från Australien, Italien, Belgien, Österrike, USA, Kanada och Schweiz. De tar hand om turridningen och tränar hästarna men hjälper också till med allt annat som behöver skötas på en gård.

- Även barnpassning ingår nu för tiden, skrattar Lou. Vi tycker det är fantastiskt att vi får bygga det här stället tillsammans med andra. Det är för stort för bara oss.

Entrén till Eddylou Ranch.

Eddylou växer och utvecklas

Det vimlar av småttningar på gården, parets son Kenny är sju månader. Vid vårt besök fick vi se ett två timmar gammalt föl skutta runt i hagen på stapplande ben. Hur bedårande!

Varje år händer det något nytt på ranchen. De började med att inreda två stugor och gjorde i ordning en ställplats för husbilar. Ett år byggde de en trail park och förra året blev det ett cowboy-spa. Nu har de precis tagit över närbelägna anläggningen Hagbards by som skapar fantastiska möjligheter att ta emor större grupper som vill bo över. Perfekt till konferenser och teambuildning för företag som vill ha både aktiviteter och bra boende.

The sky is the limit

Paret har fullt med visioner och idéer och tycker att stället ännu är lite av en dold pärla. Här finns otrolig potential!

- Allt är en á la carte här och vi skräddarsyr efter kundens önskemål, berättar Lou.

Eddylou är en gästranch värd namnet, här känner man sig verkligen välkommen. Eddy och Lou brinner för att fler ska kunna uppleva den härliga känslan en får av samspelet med hästen. 

- Och vi vill att fler ska få uppleva den här fantastiska platsen, tillägger Eddy.

Vi blickar ut över landskapet och förstår precis vad han menar. Från vårt bord vid grillplatsen ser vi hästarna som står lugnt, viftar efter nån fluga och njuter av försommarvärmen. De ser så harmoniska ut och den känslan hittar in i oss också.

Sto med för i hage.

Boka in en ridur på Eddylou Ranch>>länk till annan webbplats

Hitta hit

  1. Särestad Furulund 105, Asige

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter