Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Skidutflykt till Ätrans Skidcenter

Skidåkning, pulkarace, choklad i termos och korvgrillning – på hemmaplan. Tack vare konstsnö och hängivna spårläggare finns en fin anläggning för längdåkning i Ätran, drygt 40 minuter inåt landet från Falkenberg stad.


Här åker alla tillsammmans

Vid vårt besök en fredag i februari är det full fart med ett par skolklasser som testar på det här med längdskidåkning, vissa för första gången. Det skrattas, ramlas och efterhand får allt fler kläm på hur det funkar att ta sig fram i spåret.

- Skolor runt om i kommunen åker hit med sina elever, vilket är jättekul. Det är också många barnfamiljer som kommer hit, vi har en fin pulkabacke med konstsnö och en grillplats för att fixa korven. Sedan är det Vasaloppsåkare, faktiskt många skåningar och danskar som vill träna på snö, berättar Dan-Olof Nilsson i Ätrans IF som tillsammans med Krogsereds IK sköter spåren.

Konstsnö fixar spåret

Natursnö är en bristvara denna vinter, därför har konstsnö lagts och en slinga på 1,5 km är öppen. Totalt finns spår på 5, 7 och 10 km men för att det ska gå att åka på dem krävs natursnö. För den som inte hinner hit innan solen går ner, så är spåret belyst fram till kl 22. I spårkortet ingår dusch och omklädning i klubbhuset, även det kvällsöppet.

Spåret går längs skogsvägar i två riktningar från idrottsplatsen, det böljar lite så vi får använda både diagonal- och stakåkning. Även om vi inte kommer så långt bort innan vi måste vända, så hinner vi få med oss en skön skogskänsla.

- Vi har fått till spår av bra kvalitet. Främst på helgerna är det gott om folk här, men spåren håller ihop fint även när många åker i dem, säger Dan-Olof.

Familj vid grillplatsen.

Träning för hela kroppen

En tur på längdskidor är bra träning för hela kroppen, de stora muskelgrupperna i bålen, benen och armarna får arbeta. Plus att konditionen får sig en omgång. Det är dessutom bra för balansen och koordinationen. Och det vilsamma för huvudet i att glida runt bland träden ska inte underskattas. En totalupplevelse helt enkelt! En upplevelse som gör sig påmind efterföljande dagar i form av träningsvärk.

Gratis låneskidor

Har du inte ordning på skidutrustningen och är osäker på hur man gör för att valla? Ingen fara. På Ätrans Skidcenter kan både barn och vuxna låna pjäxor, stavar och vallningsfria skidor gratis – det är bara att sticka ut med andra ord! Vill du valla själv, finns en uppvärmd vallabod.

För den som vill fila på tekniken finns möjlighet till skidskola, kontakta Ätrans Skidcenter i förväg. På måndagskvällar är det barn- och ungdomsträning, indelat i två olika åldersgrupper.

Priser:
Spårkort kostar 60 kr per dag, det köps i vallaboden och ska bäras synligt. Det går bra att betala med Swish.
Ungdomar åker gratis fram till 18-årsdagen.


Hitta hit

  1. Ätrans nya IP, med längdspår, skidskyttestadion, rullskidbana och fotbollsplaner, ligger strax öster om samhället, vägvisning från väg 153.

Skribent: Elisabeth Hansson

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter