Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Skatesommar i FBG

I sommar kommer det bli riktigt skönt häng i Vallarnas Skatepark. För dig som vill lära dig mer kommer det finnas ett gäng glada skejtare som delar med sig av tips och tricks och såklart fin gemenskap.


FbgSkatelänk till annan webbplats har fått nytt liv och är i startgroparna för att bli en riktigt aktiv klubb. Det börjar redan nu i sommar med att skateskolan drar igång under fem veckor, 27-31.

– Någon av oss i skateklubben kommer finnas på plats redan från vecka 25 och sedan till v 34. Så i stort sett hela sommaren finns chans att få tips och hjälp att bli en bättre åkare, berättar Patricia Jakobsson som är ordförande i klubben.

Skateskolan kommer ha fyra pass i veckan. Den är helt gratis och för alla åldrar.

– Det är mer som en slags drop-in för att prova på. Kommer du under våra tider så finns ledare som hjälper till. Du behöver inte anmäla dig eller gå ett visst antal gånger, förklarar Patricia.

Flickor åker rollerblades i skateparken.

Låna grejer gratis

Det kommer köras hit ett stort släp som ska inredas så det blir en plats för gött häng. Det blir musik och kanske fika. Allt du behöver för att åka som bräda, hjälm och skydd kommer finnas att låna helt gratis. Mamma och pappa är också välkomna att testa på.

– Vår familj älskar att vara här i skateparken. När det är fint väder så hänger vi här jämt. Det hoppas vi kunna dela med oss av, en skön gemenskap och uppmuntra till åkglädje för alla, säger Patricia.

Flicka och pappa sitter vid skateparken.

Skateboard vs kickbike

Andie Ivins är fem år, har just börjat åka skateboard och är än så länge lite försiktig. Men det är bäst att se upp när hon hoppar upp på kickbiken för då går det undan!

– I parken finns inga särskilda tider för kickbike utan man samsas och det funkar bra. Kickbike är en väg in till skejten för många mindre barn eftersom det är lite lättare att börja med, berättar Andies pappa Rory.

– Problem uppstår snarare när föräldrar släpper ut barn i parken som inte kan åka på asfalt ännu. Det behöver man kunna innan man åker i en avancerad park, annars kan det bli farligt. Skateskolan kommer också utbilda vuxna i vett & etikett i parken, säger Patricia.

Barn i skateparken.

Falkenbergs OS-hopp

Patricias dotter Felicia åker också runt i parken. Hon är redan en rutinerad tävlingsåkare. Nästa år blir det riktigt spännande. Med sina tio år blir Felicia antagligen den yngtsa någonsin att tävla i OS.

Felicia har en lång meritlista och har kammat hem SM-silver i miniramp och SM-silver i street. Hon har vunnit hela Betongkuppen (nationell nationell skateboardserie i betongparker) två år i rad. Felicia kör just nu för svenska landslaget och försöker kvala in till OS 2020. Först blir det USA sedan Shanghai och Brasilien. Skateboard är en ny sport i OS och än så länge finns endast dam- och herrklasser. Därför tävlar Felicia mot vuxna i tävlingarna.

Är det nervöst att tävla?

– Det är lite nervöst om det är mycket folk, men när man rullar ut så slutar man tänka på det, berättar Felicia.

Felicia Jakobsson.

Skejt är gemenskap

För familjen Jakobsson kretsar mycket kring skejten. De jobbar ideellt med skateklubbarna i Halmstad och Falkenberg. De har till och med en betongbowl och två ramper hemma i trädgården. Det är också så Felicia har lärt sig allt.

När jag undrar om det aldrig är läskigt så rycker Felicia lite på axlarna.

– Nä. Men det kan vara läskigt att se brorsan göra svårare trick. Och man slår sig ibland. Jag hade ett blåmärke i ett och ett halvt år för jag ramlade på samma ställe hela tiden, berättat Felicia.

Felicia skejtar i princip varje dag. Och när hon ska beskriva vad som är det bästa blir det, förutom det att vara ett med brädan, just gemenskapen. Både med familjen och alla andra som är i parken ofta, som brorsans kompisar. Det är inte så många tjejer i Felicias ålder som skejtar än men hon får kompisar på tävlingarna som hon deltar i.

– Med sommarens initiativ så hoppas och tror vi att fler får upp ögonen för skejt, säger Patricia.

Två tjejer vid skateparken.

En park för alla

I parken åker också Zoë och Eline. De går i åttonde klass på Tullbroskolan som ligger precis intill parken. De har till skillnad från Felicia inte åkt sen de var små men gillar att hänga här.

– Vi är oftast här på helgerna och kör bräda eller ibland rollerblades. Vi kan åka på gatorna också, men det är kul att vara här och umgås med kompisar, säger Zoë.

De tycker skateskolan låter som en bra idé och ser fram emot att få lite hjälp med tips och trix för att bli ännu säkrare på brädan.

Planer för framtiden

Glädjande nog ska parken renoveras efter sommaren. Det blir både reparationer och lite förändringar i parken.

– Drömmen är en inomhushall, avslöjar Patricia. Så vi kan göra det här året runt på hemmaplan.

Närbild på skateboard.

Hitta hit

  1. Läroverksgatan, Falkenberg

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter