Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Roadtrip längs Falkenbergs kust

Vi på @roadtripisverigelänk till annan webbplats vaknar tidigt och kör kustvägen mot Falkenberg. Vi är här i dagarna två för en roadtrip mellan Vesslunda och Glommen. Falkenberg är underbart att besöka under sensommaren. Lite lugnare och lite skönare. Den höga luften är klar och det öppna landskapet så vackert i augustiljuset.


En riktigt bra roadtrip börjar alltid med nybakade bullar, eller hur?! Vi kikar in hos Bageri Säflänk till annan webbplats och köper vår frukost. Surdegsfralla med ost och grönt, en lemonad, kaffe och sockerbulle med rabarber och vaniljsås. Packar ner allt i påse och åker söderut till Vesslunda naturreservatlänk till annan webbplats. Vi parkerar vid Suseåns mynning. Tar en långsam promenad i det vackra landskapet. Tallskog och ljungbeväxta klippor möter sandstrand. Hittar en perfekt bänk, slår oss ner och drar in havet långt ner i magen. Sitter här en lång stund, äter vår frukost och andas djupt. Tacksam för livet. På väg mot bilen plockar vi med oss lite ljung. Detta ska vi torka och ha som te i vinter. Ett fint minne och en lugnande dryck som gör gott för magen. (TIPS: Plocka ljung, torka, lägg i glasburk, häll över hett vatten, en sked honung och drick).

Bänk med vy över havet.

Nästa stop är Kilagårds Grönalänk till annan webbplats som drivs av en liten familj bestående av Linnéa, John och sonen Arthur. De bor på gården tillsammans med hund, katter & höns och sysslar med krav-certifierade grönsaksodling, höns och livsnjuteri. Drömmen ju! De startade igång sin verksamhet förra året och har verkligen skapat en riktigt härlig plats med gårdsbutik och café. Stora ytor att strosa runt eller leka på. Kattegattledenlänk till annan webbplats går precis utanför och många trötta ben stannar här för att samla ny energi. Vi äter en hallonpaj och vaniljsås och går sedan vidare ut på gården.

Fika på bord, gamal möbler.

Runt hörnet möter vi Ylva Rudling som har sin snittblomsodling Växtlunda Blommorlänk till annan webbplats och självplock av snittblommor här på gården. Plockar oss en vacker bukett och fyller bilen full med nyskördat från gården: hallon, lök, mangold och ägg. Den bästa tiden är NU - skördetiden! (TIPS: Ta med en (stor och tom) kylbag i bilen så klarar det sig fint över natten! Vi har en med sladd som är extra bra!)

kvinna binder blommor i gårdsbutik.

Tar Hallands kustväg och gör en micro-paus vid Bobergs kraftstation. Här är även platsen för dig som gillar att SUP:a. Parkera bilen här och bär ner brädan till Suseån. En exotisk smått djungelliknande känsla att paddla på ån. Hyr din bräda härlänk till annan webbplats eller härlänk till annan webbplats.

Sup på å.

Med siktet inställt på LUNCH drar vi oss vidare till Kullängs Påtårlänk till annan webbplats i Skrea och serveras de allra lyxigaste smörrebröden med lax & pepparrot, pulled pork och skagen. Till efterrätt blir det hemgjord gelato gjord på mjölk från granngården. Vi väljer ”brynt smör & rosmarin” och ”hallon” – kan vara årets bästa glass! I Falkenberg är de verkligen grymma på MAT och samverkan!!

Glass i bägare.

Mätta och belåtna kör vi mot Rian designmuseumlänk till annan webbplats inne i Falkenberg. Vi är här för att kika på Lisa Larsson-utställningen. Lisa Larsson, vars keramik blivit känd och älskad av flera generationer i Sverige, består av humoristiska djur, känsligt utförda barnporträtt och kraftfulla kvinnogestalter. Utställningen innehåller både välkända föremål av Lisa och skisser, prototyper och verk hon själv inspirerats av. Visste inte att hon hade så många uttryck! Väldigt fint och inspirerande. Pågår till den 28 augusti, sedan kommer en ny intressant utställning, var så säker!

Falkenbergs museum från trädgården.

Lämnar city och kör några kilometer norrut till en av våra favoritstränder: Olofsbo! En badpärla sedan 50-talet och stranden är så vacker här. Sanddynerna höga - perfekta för lek och vindskydd. Vi checkar in hos Flip Floplänk till annan webbplats som är vår destination för natten.

Uteservering på stranden.

Här servrar de supergod karibisk mat med en europeisk touch men vi har bestämt att testa restaurangen på Kvarnens Pensionat.länk till annan webbplats En doldis som verkligen överraskar och som bara ligger en kort promenad bort. Vi äter skaldjur och burrata med solvarma tomater till förrätt. Deras populära ”kvarnens bouillabaisse” med fisk och skaldjur på dagens fångst och saffransaioli till huvudrätt.

Tallrik med musslor.

Någonstans mellan huvudrätt och dessert mojnar vinden och vi går ut och sätter oss. I sällskap av hästarna som betar i hagen alldeles bredvid dricker vi te och äter chokladmousse till dessert. Här är det gott att leva! Traskar hem i sommarkvällen. Tar en drink på balkongen med sommarens bok i knät. Längtar redan så smått till morgondoppet, frukostkaffet och fler äventyr.

Solnedgång över havet

Vaknar av morgonsolen. Ett friskt morgondopp och en härlig frukost med utsikt över havet hos Flip Flop Beach Bar & Rooms och gör oss redo att fortsätta vår roadtrip mellan Vesslunda och Glommen. Fyrbesök, loppis, go-fika, bad och gårdsbutiker står på dagens önskelista. (TIPS: Är du nyfiken på kallbad i höst och vinter så är ett bra tips att inte sluta bada nu när det blir lite kyligare – bada varje vecka så vänjer sig kroppen gradvis!)


Restauranginteriör med färgglada möbler.

Börjar med loppis och fika i Farmors Ladalänk till annan webbplats som ligger lantligt med havsutsikt i Morup, i en gammal hallandsgård från 1868. Vi hittar mycket fint. Blicken fastnar på en Lisa Larsson-figur. Peppen från Rian designmuseum sitter fortfarande kvar. Lämnade den dock om någon är sugen.


Fönster på Farmors Lada B&B

Kaffe och äppelkaka här och sedan kör vi mot fiskebyn Glommen och Annies stuga länk till annan webbplats- en härlig plats och butik med linnekläder, smycken och inredning öppet året runt, torsdag-söndag. Malin älskar matlagning, driver även en matlagningsblogglänk till annan webbplats och på sommaren hittar du en söt foodtruck precis utanför som serverar toast och bakverk. Härligt att fika och njuta en stund i trädgården.


Kvinna som står i dörröppning till en butik.

Färden går vidare till Morups Tånge Fyrlänk till annan webbplats där vi bokat in oss för en privat visning och guidad tur i den vackra fyren. Vi som älskar fyrar! Vinden ligger på och det är fascinerande att se utsikten. Fyren byggdes 1843 och sista oktober det året tändes fyren för första gången efter att många skepp förlist. Tre personer drev fyren i skift. Det fanns ju ingen el på den tiden så de eldade med rovolja, från raps och bar upp oljan för den smala trappan varje dag. Det var snudd på dödstraff om den skulle slockna. Fyren drivs idag med stort engagemang av Morups Tånge Fyrsällskap som också arrangerar visningarna. Här finns även ett litet museum och många berättelser från förr. Du kan följa fyrens liv på twitterlänk till annan webbplats eller instagramlänk till annan webbplats.


morups tånge fyr med röda bodar.

Som final på vår roadtrip blir det två gårdsbutiker. Thuresson kött och charklänk till annan webbplats. Här bökar grisarna så gott och du kan lita på att du får kött och korv av bästa kvalité, hanterad med stor kunskap och passion. I år har en nyöppnad del med självservicecafé och toa! Perfekt för oss på roadtrip!

 

Cafémöbler av pallar.

Kvällens grill är nu räddad och vi kör mot Hule Trädgårdlänk till annan webbplats, en liten mysig handelsträdgård med egen odling och försäljning av blommor och grönsaker. Den andra helgen i september öppnar de upp portarna till sitt gårdsmusteri för att ta emot trädgårdsäpplen som sedan förvandlas till fantastisk must. Så har du eller grannen äpplen i trädgården – ta med dem i bilen och börja din roadtrip här!


Bukett med blommor

Tack fantastiska Falkenberg! Sensommaren är en magisk tid att uppleva och upptäcka dessa platser. Vi kommer snart tillbaka! 

Text: Anna Lintonlänk till annan webbplats, Roadtrip i Sverige länk till annan webbplats - under höjdpunkten FBG hittar du hela våra roadtrip.

Vy över Glommen.

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter