Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Recepten på Tareq Taylor's Falkenberg

Falkenberg har de senaste åren blivit en favorit bland matälskare och det har gjort Tareq Taylor rejält nyfiken. I ett helt tv-program undersöker han vad det är människor har upptäckt med den lilla staden vid havet. Under bar himmel lagar han sedan mat på lokala specialiteter. Pröva att laga Tareqs smarriga rätter hemma i ditt eget kök. Här hittar du recepeten:

Se programmet

  1. TV4 Playlänk till annan webbplats

Havskräftor med grillad kål & dillmajonnäs

Efter att ha fått massor av tips på kulinariska utflykter av Lisa Lemke börjar Tareq sin resa i Falkenberg med att besöka Glommen. Han tipsar om den fina restaurangen, de fridfulla stränderna och hur lätt det är att känna sig avslappnad här. Såklart är han på jakt efter de bästa och färskaste kräftorna. Efter en lyckad båttur lagar han till fångsten i Glommens vackra lilla fiskehamn. Tareq grillar kål, kokar kräftor, slår en dillmajonnäs och trollar ihop det hela till något lika vackert som gott. Till de hungriga glommaborna serverar han det hela som en lyxig tacos.

4 portioner

Kräftor:

  • 8-12 stora havskräftor
  • 1 stort knippe färsk dill
  • Havssalt

Grillad kål:

  • 1 spetskålshuvud
  • 2-3 msk kallpressad rapsolja
  • Havssalt
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 dl färska ärtor

Dillmajonnäs:

  • 2 ägg
  • 2 tsk senap
  • 1 dl finhackad dill
  • 3-4 dl solrosolja
  • 2 msk vatten
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 nypa salt

Gör så här:

1. Dela spetskålshuvudet i hälften på längden. Bryt blomkålen till mindre delar. Gnid in grönsakerna i olja och lite havssalt och lägg dem på grillen eller i varm ugn och tillaga i 20 minuter. Låt grönsakerna kallna lite och separera sedan kålbladen.

2. Koka äggen i exakt 3 minuter. Knäck äggen och skopa ut äggula och vita i en liten skål. Tillsätt salt, senap, vinäger, dill och vatten och mixa ihop med en stavmixer tills konsistensen är slät. Tillsätt oljan sakta under tiden du mixar.

3. Koka upp vatten i en stor gryta och tillsätt den mängd havssalt så det smakar som havet. Tillsätt dillen och låt koka i en minut innan du lägger i havskräftorna. Tillaga kräftorna i 5 minuter innan du tar upp dem från vattnet, servera dem varma. 

4. Använd kålbladen som en skål och fyll med grillad blomkål, ärtor, majonnäs och havskräfta.

 

Bild av maträtten med lax och jordärtskocka.

Lax med jordärtskocksröra

Falkenberg är känt för sin unika laxstam och fina laxfiske. Tareq besöker Gamla stan och lär sig om laxfiskets och laxrökningens historia. Han får dessutom själv testa på att fiska i Ätrans forsande vatten. Vi låter det vara osagt om det var bristande kunskap eller tid som gjorde att det inte nappade den här gången. Tareq fick hur som helst ordna färsk lax hos den lokala fiskhandlaren. Vid Tullbron lagar han sedan en enkel men elegant laxrätt med massor av smak.

4 portioner

  • 4 dl creme fraiche
  • 500 g jordärtskocka
  • 3 kvistar timjan
  • 600 g lax
  • Laxrom
  • 4 dillkvistar
  • 12 skalade färska nypon (frivilligt)
  • Salt
  • 1 citron

Gör så här:

1. Lägg creme fraichen i ett kaffefilter tills en del av vattnet har runnit av. Tvätta jordärtskockan och låt skalet vara kvar. Spara en jordärtskocka och koka resten av dem i lättsaltat vatten tillsammans med timjan.

2. Skär bort den plattare och fetare biten av laxflién och lägg den i en varm stekpanna med lite salt. Mosa laxen med en ballongvisp och stek tills den är gyllenfärgad och krispig. Lägg den stekta mosade laxen på papper så den får rinna av.

3. Skär laxbiten som du har kvar i lagom stora portionsbitar och tillaga med salt tills den är genomstekt. Använd en teflonpanna så behöver du inte tillsätta någon olja.

4. Skiva tunna skivor av den råa jordärtskockan med hjälp av en mandolin och pressa lite citronjuice över skivorna. Vänd de varma jordärtskockorna i creme fraichen och lägg röran på en tallrik. Placera laxen på tallriken och strö över den krispiga mosade laxen. Tillsätt laxrommen och garnera med färsk dill, skivad jordärtskocka och nypon.

 

Bild av maträtten med grillad fläskkotlett med majs.

Grillad fläskkotlett med majssallad

Här är ett bonusrecept som tyvärr inte fick plats i programmet. I slutet av sin falkenbergsvistelse återvänder Tareq till Skrea Backe och Lisa Lemke och där lånar han ett hörn på Aska BBQs fantastiska uteplats. Här grillar han fläskkotletter, majs och grönsaker som sen avnjuts på en skön sommarpicknick i gröngräset.

4 portioner

Kryddblandning:

  • 1 msk svartpepper
  • 1 msk hela kardemummafrön
  • 1 msk hel kryddpeppar
  • 1 msk salt
  • 4 fläskkotletter med ben

Grönsaker:

  • 3 st majskolvar med skalet på
  • 3 gula lökar
  • 2-3 röda chilli
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • Salt
  • 1 citron (endast juicen)
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor

Sallad:

  • 4 vårlökar
  • 1 citron (endast juicen)
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 1 knippe bladpersilja

Gör så här:

1. Stöt sönder alla kryddorna tillsammans i en mortel och gnid in kryddmixen i köttet. Tillaga köttet på grillen tills det är färdigt. Du kan kolla detta genom att skära försiktigt längst benet. Köttsaften ska vara klar, inte rosa.

2. Lägg majskolvarna med skal på i vatten. Lägg dem tillsammans med resten av grönsakerna på grillen. Tillaga under lock i 15-20 minuter.

3. Avlägsna allt skal från alla grönsakerna och lägg paprikan, vitlöken, och chilli i en liten mixer tillsammans med en halv lök. Tillsätt citronjuice, olivolja och salt. Mixa till en slät sås.

4. Finhacka vårlökarna och persiljan och lägg i en skål. Tillsätt citronjuicen. Skär majsen av majskolven med en kniv och skiva resten av den tillagade löken. Blanda allt till en sallad. Smaka av med salt.


Vi rekommenderar

Relaterat