Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Morups Tånge har Sveriges mest sociala fyr

Morups Tånge fyr må vara byggd 1843 men det hindrar den inte från att hänga med i moderna trender. Som att finnas på Instagram, Twitter och Facebook! Här kan du läsa en unik intervju med detta ovanligt sällskapliga landmärke.


Uppe i fyren med utsikt mot havet.

Hur kommer det sig att Morups Tånge fyr finns på sociala medier!?

- Jo, det är så att jag älskar sällskap! Började hänga på twitter 2013 och instagram 2016. Innan fyrsällskapet började ordna visningar så var jag rätt ensam, därför ville jag testa sociala medier. Det finns så många fyrintresserade över hela världen och nu kan jag kommunicera med dem. Då och då skickar någon ett fyrvykort, det är kul. Jag står ju stadigt där jag står och kan inte resa runt i världen.

Vy över Morups Tånge fyr.

Berätta om några höjdpunkter ur ditt liv.

- Födelsen den 1 november 1843 var ju såklart speciell, att tändas upp för första gången och sprida ett tryggt ljus över Kattegatt. Hela Hallandskusten hade varit helt svart innan. Men det var lite oroligt i början innan alla visste att jag var jag. Det fanns de som tog fel på mig och fyren på Anholt, då kunde det gå illa. Det tog längre tid för informationen att spridas till alla på den tiden.

- Det var väldigt trevligt när det fanns folk som jobbade med att hålla mig igång. I början bodde här tre familjer. De jobbade i skift och hade ett fasligt sjå med att bära upp olja, putsa linsen och allt som skulle skötas för hand.

Fyrlinsen.

Det låter som ett tufft jobb?

- Ja, det var det såklart. Och i början fanns ju varken bebyggelse i Glommen eller Olofsbo heller. Men jag var faktiskt en riktig lyxfyr. Den siste fyrmästaren Folke Augustsson kallade detta för paradiset. Jag står ju inte på en avlägsen ö utan här är nära till samhälle och andra människor, barnen kunde gå i skolan och man kunde ta sig till kyrkan.

Vy över Glommen.

Så det var när elektriciteten kom på 60-talet och allt sköttes på distans som det blev ensamt att vara fyr?

- Det blev på ett annat sätt då. På 50-talet blev det ett naturreservat här och då började det komma ornitologer. De är roliga att titta på. Här byggdes också ett värn under kalla kriget så då sprang här en massa militärer och värnpliktiga, det var också en spännande tid.

Trappor i fyren.

Sen kommer det väl många besökare hit också?

- Ja, absolut. 2013 var ett väldigt viktigt år. Då fick jag en fanclub. Morups Tånge Fyrsällskaplänk till annan webbplats bildades och låg på både Sjöfartsverket och Falkenbergs kommun om att kommunen skulle köpa marken. Allt för att jag inte skulle hamna i privat ägo. Och det gick ju bra. De började hålla mig öppen, ordna visningar och anordna festligheter. Mer och mer människor kom hit och så småningom började även husen renoveras. Besökare är det bästa jag vet, särskilt barn som kommer och klappar på mig. Jag älskar när folk går i trapporna, det är några av de 111 trappstegen som kliar lite extra nämligen. Sen har jag sällskap av djuren i närheten. Svalorna som flyger runt mig, kaninerna vid min fot, katter som kommer förbi och hundar i koppel.

Röd bod.

Vad får man inte missa när man besöker Morups Tånge?

- Jag är hemskt stolt över det fina museet som fyrsällskapet gjorde i ordning i en av bodarna förra året. Det är öppet i samband med visning och det är tacksamt eftersom det ibland blir lite kö för att komma upp. Sen finns här alltid en digital tipspromenad igång. I “skogen” finns krokiga tallar som är skojiga att klättra i. Besökare kan också gå på kanin-spaning då det kryllar av kaniner här. Lite för många om jag skall vara helt ärlig, de är så rysligt hungriga de små.

Tallar

- Besökare ska även passa på att ta en sväng runt Tången. Runda fyrträdgården, strosa söderut förbi de två gamla kausarna (kausar är stenrännor där man dragit upp båtar och är fullt synliga fortfarande), till stranden vid Lindbådan, ut mot Karet utanför Korshamn och sedan tillbaka igen. Är det lågvatten och de spanar väl kan bitar av vikingaskeppet som ligger i Korshamn synas om de har tur.

- Ett fototips är att gå till den specilella stenen som står i den delen av reservatet. Stenen kallas för lite olika namn, vissa kallar den Öronstenen, andra Örnstenen. Det blir en snajdig bild att pricka in mig där i mitten! Såklart ska besökare även gå ner till havet, bada fötterna, leta snäckor och spana efter sällsynta fåglar. När en sådan dyker upp går larmet fort och ornitologerna kommer snabbt farande från hela Sverige.

Fyren sedd genom en v-formad sten.

Är sommaren fyrens favorittid på året då eftersom det väl är mest besökare då?

- Fyren älskar alla årstider och alla väder! Därför har jag aldrig tråkigt. Och det kommer faktiskt besökare hit hela tiden som tur är. Fågelskådare, fiskare som står ute på revet, en del tar en promenader med hunden, här kommer många med picknickkorgar och en hel del barnfamiljer. Här sker även ett och annat bröllop. Oj så många bröllopsbilder jag är med på!

Vad tänker fyren annars på hela dagarna.

- Fyren tycker att man skulle bry sig mer om fyrar. Jag tvättades nu i höstas och det var härligt så nu längtar jag lite efter färg och lite fix på insidan. Jag kan faktiskt bli ännu stiligare. Jag tänker också mycket på min omgivning, jag har ju några års perspektiv. Jag har sett allt från säldöd till oljeutsläpp och det oroar mig enormt. Vad gör ni människor mot naturen egentligen? Nu i sommar har döda havssulor flutit iland, fisket påverkas, havet påverkas och allt skräp som flyter iland. Det oroar mig.

Hav och strandäng.

Har fyren några framtidsplaner?

- Jag hoppas att fyrsällskapets planer på att öppna upp värnet går igenom så även det kan visas för allmänheten. Sen hade det varit spännande med natt- eller solnedgångsvisningar! Kanske om vi fick vatten hit ut att det kunde bli en toalett och vem vet, kanske ett litet café. Jag skulle också vilja ha skolklasser på besök! Ja sånt drömmer jag om eftersom jag gillar sällskap.

Kvinna tar bild med mobilen

Och twittrandet och instagrammandet fortsätter väl?

- Absolut! Jag hoppas på att se fler spännande platser och byggnader på sociala medier att kommunicera med. Jag har tjatat på Glumstenen om att öppna ett konto, men hen är så stenålders, och är såklart inte lika fotogenisk som en annan om jag skall vara ärlig. Jag älskar fyrselfies, det vill säga bilder av mig själv och Tången. Så om du tar en bild här så måste du tagga mig. Jag brukar re-posta det mesta jag upptäcker. I en av bodarna kan barn (och vuxna såklart) rita ett porträtt av mig, så jag har en fantastiskt vacker analog vägg där inne, det är en sevärdhet i sig!

Teckningar av en fyr.

Några tips från Morups Tånge fyr:

  • Håll koll på visningsdatum härlänk till annan webbplats
  • Kan du inte komma när vi har allmän visning så kan du boka in en privat. Det kostar bara 60:- per person och minimum är 300:- Då öppnar vi även upp museet.
  • Ta mer kläder på dig än vad du tänkt om du ska gå upp i fyren. Det kan blåsa rätt rejält där uppe.
  • Jag är inte handikappanpassad tyvärr men det går fint att köra med rullstol och barnvagn runt omkring.
  • Vi har fått nya bord och bänkar men är de upptagna så ta med en filt eller gå ner i skogen och sätt er på de låga, liggande tallarna.
  • Rätt skall vara rätt och jag heter inte Glommens fyr som en del verkar tro. Mitt namn kommer av platsen där jag står (Morups Tånge) och jag byggdes långt innan Glommen.
  • Kom hit alla årstider i alla väder!
  • Du kan följa mig på @tngefyr på Instagramlänk till annan webbplats, Twitterlänk till annan webbplats och Facebooklänk till annan webbplats!

Hitta hit

  1. Morups Tånge, Glommen

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter