Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Meet a local: Alex's 5 alternativa måsten

Falkenberg har flera kända platser som är värda att besöka. Men du har kanske redan bockat av Tullbron och Skrea strand? Bra, då har den inbitne falkenbergsbon Alex Bennheden några mindre kända men väl så trevliga tips till dig.


Piren vid Lövstaviken

Ett smultronställe som ligger lite i skuggan av de berömda stränderna i kommunen är Lövstaviken. Precis norr om det stora hamninloppet där Ätran rinner ut i Kattegatt kan man vara lite för sig själv. Här ligger gästhamnen och oavsett om du besöker staden med båt eller husbil så går det att övernatta här. Fortsätter man några hundra meter till och kanske följer synen av det höga vindkraftverket kommer man inte längre om man inte kan tänka sig att bli blöt. Här ligger piren som en gräns mot havet, stora stenar som skyddar land från det salta vattnet. En vindstilla kväll finns det ingen vackrare plats längs hela västkusten. Kanske tar man med sig en pizza eller färdigbredda mackor och avnjuter sin kvällsmat precis där havet blir oändligt.

Scenen på Downtown Rockbar.

Downtown Rockbar

Det lilla haket på hörnet av Brogatan/Storgatan går många tillfälliga besökare förbi. Det kan bero på läget en halv trappa upp eller på det faktum att de är en av Hallands mest uppkäftiga barer. Downtown är kanske inte för alla. Om det inte är så att alla älskar rock, punk och livemusik i alla dess former vill säga. Och ofta av det lite hårdare slaget. Om musiken är hård är dock atmosfären mjuk. En trogen skara gäster och personal som brinner för att alla ska trivas på rockhaket, oavsett om det är open stage, ett punk-cover-band eller ett av veckans quiz. Alla städer borde ha ett rockhak som struntar i vad gemene man vill uppleva och höra och Downtown gör det med glimten i ögat, värme och uppkäftig kärlek.

Skrea näs med klippor och sjöbod.

Näset

Ta er längst söderut på Skrea Strand. Fortsätt över klipporna, över en liten sandstrand, viken och ut på klipporna som sträcker ut sig likt armar mot Kattegatt. Gräsbeklädda små grillplatser, gamla sjöbodar och Näset för tankarna till Astrid Lindgrens ”Saltkråkan”. Här står fiskarna och kastar ut mot horisonten, barnen fiskar krabbor bland klipporna och tålmodiga föräldrar plockar fram medhavd fika. Här är det perfekta stället för den som kanske tröttnat på sand i skorna eller för de som helt enkelt vill komma ifrån den allra hetsigaste semesterstressen på de mer välbesökta stränderna.

Badplats vid Mossjön.

Mossjön

Ungefär 1,5 mil ifrån Falkenbergs kust kommer skogen. Det kanske inte stämmer i hela kommunen egentligen och avståndet är väl inte exakt direkt. Men det känns ungefär så. För någonstans möter den halländska kusten det skogstäta inlandet. På vägen mot Torup är det till exempel så. Vid Årstad, efter oändliga fält och åkrar börjar skogen tätna mer och mer och efter en stund dyker Mossjön upp på vänster sida. En praktisk, vacker och alldeles lagom stor sjö. Precis vid vattnet kan man parkera och det är också här båtarna man kan hyra ihop med fiskekort ligger. En fantastisk, ofta spegelblank, sjö med flera små öar och perfekta skogsstränder som gjorda för picknick, familjära äventyr eller plats för att eventuellt avnjuta nygrillad fisk.

Barn som spelar fotboll.

Fotboll, fotboll, fotboll

Förvisso har Falkenberg, sin ringa storlek till trots, en bra kvalité på fotbollsspelandet i kommunen. Falkenbergs FF i Allsvenskan och Superettan på herrsidan de senaste åren, framgångsrika damlag som t.ex. Böljan/FFF samt flera duktiga division två- & trelag. Jag skulle dock ändå kollektivt vilja hylla de många mindre fotbollsklubbarna och deras ”arenor” i kommunen. Ginstavallen, Hebergs IP, Morups IP, Bänaredsvallen, Brovallen och många fler. Oavsett vilken plan man besöker så möter man på alla dessa platser eldsjälar, trogen publik och underhållande fotboll.

Jag skulle vilja påstå att du inte upplevt Falkenberg förrän du köpt korv med bröd av en gammal man med keps i en lucka på ett litet bås någonstans i kommunen. Att du inte riktigt vet vad Falkenberg är förrän du sett två generationer spela i samma lag på en välklippt fotbollsplan en augustikväll vid en åker någonstans i den halländska kuststaden. Det är först då man verkligen upplever en plats.

Faktaruta om Alex Bennheden.


Vi rekommenderar

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter