Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Lycklig med lera i verkstaden hos Hammar Posse

Vill du dreja, handla konst, bo ett par dagar på landet med skogspromenader, fiske och total avkoppling? Välj något eller kombinera alla genom att checka in hos Lisa Hammar Posse på hennes gård i Kärnebygd i Falkenbergs inland.


Välkommen till lugnet

Längs en slingrande skogsväg går färden till en liten lantlig idyll. Vi träffar Lisa Hammar Posse som har sin keramikverkstad här i Kärnebygd, bara 800 m från den rofyllda Tjärnesjön. Lisa berättar att de flesta som kommer hit börjar med att beklaga sig över hur lååångt ut på vischan de är. Men det brukar ta ca två minuter innan samma personer utbrister "gud vad härligt, här vill jag också bo!"

Dockhuvud i keramik.

Vägen till Rakudoll

Lisa Hammar Posse är utbildad florist men keramiken har funnits med sedan 12-årsåldern. Det har varit kvällskurser och drejskiva i garderoben. Ingenting är ju ju som bekant omöjligt. 2014 tog hon steget att lämna floristyrket och började en kermaikutbildning på Löftadalens folkhögskola. Resten är i det närmaste historia.

Du kanske har sett ett litet keramikhuvud med mycket attityd? De finns hos flera återförsäljare i Sverige samt en handfull andra länder i Europa. Dess tillkomst var högst motvillig. Lisa ville bara dreja på skolan. På schemat stod gipsformer vilket inte lockade alls. Läraren fick övertala den smått motsträviga eleven att gå till en loppis och hitta en intressant form att gjuta av. Det blev ett dockhuvud. I kombination med rakubränning uppstod magi. Rakudoll var född.

Dockhuvuden i keramik på rad.

Försäljningen tog fart

Lisa frågade den då nyöppnade och trendsättande inredningsbutiken Artilleriet i Göteborg om de ville köpa in, vilket de genast gjorde. Att Artilleriet tog in Rakudoll drog igång ett stort intresse för hennes verk bland andra butiker. Lisa startade företag och det blev aldrig ett andra år på skolan. Idag handplockar Lisa sina återförsäljare med stor omsorg.

Rakudoll har med tiden fått en mängd olika uttryck, färger och attribut. Hon gör också skulpturer av andra kroppsdelar, och andra former som till exempel ekollon. Lisa berättar att det är mycket jobb bakom varje verk. Former ska göras och efter gjutningen ska varje huvud putsas till. I rakubränning kan mycket hända och många går sönder och får kasseras. Det är en spännande process och överraskningar hör till vardagen för den som jobbar med rakubränning (se mer om det härlänk till annan webbplats).

Vill du välja och vraka bland alla varianter är ett besök i gårdsbutiken att rekommendera!

Butik i ladugård.

Falkenbergare som hittat hem

Lisa är född och uppvuxen in Falkenberg men har bott på andra orter under flera år. Nu har hon dock hittat tillbaka till Falkenberg. Sedan ett par år bor hon i det charmiga gamla huset på gården som hon renoverar och inreder med varsam hand.

"Att komma från lägenhet i stan till det här är underbart. Men man får inte var mörkrädd", säger Lisa. "Stjärnhimlen är dock helt magisk härute", tillägger hon.

På frågan om det inte blir ensamt berättar hon om att huset har två gästrum så hon bjuder gärna hem vänner på helgerna. Sen finns det fina gästhuset med pentry och badrum som hon hyr ut till turister. Dessutom kommer folk till verkstaden och butiken.

Vardagsrum.

Workshops med övernattning

Lisa ordnar workshops på beställning. Det är ett kul sätt att umgås på. Här får du släppa skärmarna och skita ner dig lite. Det brukar bli många härliga skratt som ljuder i verkstan, berättar Lisa. Man kan välja på olika tekniker som att dreja, kavla, ringla eller skulptera och inga förkunskaper krävs.

"Folk är ju så stressade idag, att komma hit med kompisgänget eller familjen och bara vara en helg är en riktigt skön upplevelse", säger Lisa. Man kan gå på skogsvägarna, låna båten vid sjön och kanske fiska lite. Det går såklart bra att göra en workshop över dagen också.

Kvinna som drejar

Fler utflykter

Det här är en levande landsbygd och Lisa tipsar om fler besöksmål i närheten. Handla lokalt kött och ägg i gårdsbutiken på Viktors affärshus, kika på utställningen i Kärnebygd kvarn och såg och besök Gugge Ds textila verkstad. Fint surdegsbröd inhandlas hos Ave Kultur och blommor och inredning hos Blomsterfrid i Fridhemsberg. Många besöksmål ingår i Ekomuseum Nedre Ätradalenlänk till annan webbplats Här är även fint för vandring då Hallandsleden går genom Kärnebygd. Man kan också cykla på Pyttebaneleden, som är en gammal banvall, från Ullared till Fridhemsberg och sen fortsätta ut på skogsvägarna i området.

Lisa i dörren till verkstaden

Nyfiken på lera?

Vill du boka in en workshop eller boende hos Lisa så hittar du mer info på hammarposse.selänk till annan webbplats

Fler tips på workshops och kurser hittar du här

Hitta hit

  1. Klackebo 105, Ullared

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter