Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Löpargemenskap i Falkenbergs skogar

I de halländska skogarna råder var tredje vecka under hösten en ovanlig gemenskap. Det är dock varken svampplockning eller fågelskådning som lockar barn, vuxna och pensionärer att tillsammans ge sig ut i naturen. Det är löpning.


Helen Lindén är en ovanligt aktiv 40-åring. Hon har spelat fotboll sedan barnsben men när de skorna lades på hyllan behövde hon bota sin träningsabstinens.

– Med små barn hemma ville jag hitta något smidigt och när det kommer till löpning är det bara att snöra på sig skorna, berättar Helen. Att springa på asfalt kan vara lite tråkigt så därför är Falktouren mycket roligare, fortsätter hon.

Helen linden i löpspåret.

Tävlingsträna tillsammans

Om vi ska ta det från början så ägde den första upplagan av Falktouren rum 2014. Då hade löparen Johan Jonsson tillsammans med sina löparkompisar i Falkenbergs Allstars funderat på ett mer gemensamt sätt att träna löpning på.

– Jag tyckte att det var synd att löpträning ofta är så individuell, berättar Johan. Att istället få löparkompisarna att träningstävla tillsammans skulle skapa en större gemenskap inom löpningen, fortsätter han.

Fem lopp i fem olika skogar

Sagt och gjort. Inom kort hade sponsorer samlats in, riktlinjer hade dragits upp och till det första loppet dök över hundra löpsugna personer upp. Falktouren var ett faktum. Sedan dess så består varje års Falktour av fem olika lopp i fem olika skogar i Falkenberg (och Åkulla bokskog som enligt kartan ligger i Varberg). Antingen springer man 10 km eller 5 km och man tävlar individuellt men kan även samla in poäng till sitt lag.

– Vi lägger mycket av sponsring på riktigt fina priser, berättar Johan. Dessa priser lottas alltid ut bland löparna efter varje tävling och när alla kommit i mål. Deltagarna stannar kvar och tar en fika och det skapas en härlig gemenskap. Folk lär känna varandra och helt plötsligt är löpning en lagidrott.

Hela familjen är med

Helen Lindén springer inte ensam i Falktourens olika skogar, och tur är väl det då hon har ett otroligt dåligt lokalsinne. Banorna är snitslade och funktionärer visar vart man ska springa. Hon har dessutom med sig sina barn Isac 8 år och Filippa 11 år som vid varje tillfälle springer barnloppen som äger rum innan de äldre ska ut i spåren.

– De tycker det är jättekul, berättar Helen. Det är inte så tävlingsinriktat om man inte vill det, alla hejar på alla och hjälps åt. Är det någon som trillar så är det någon som hjälper en upp, fortsätter hon.

Familj springer Falktouren.

Samlar in pengar till välgörenhet

Under 2017 startade ungefär 200 löpare i varje lopp. För varje startande så går 25 kronor till välgörenhet vilket gör att stora summor samlats in till allt från Tuvas dag till Kvinnojouren de senaste åren.

– Det är fantastiskt, säger Helen. Inför varje år så köper jag en start i alla lopp men skulle jag av någon anledning missa någon gång så gör inte det så mycket. Då vet jag att det går pengar till välgörenhet i alla fall, fortsätter hon.

2018 års upplaga av Falktouren sätter igång inom kort.

– Vi har alltid helgen efter Lidingöloppet som starthelg, säger Johan. I år är det Åkulla bokskog som gäller den 6 oktober och det kan säkert dyka upp runt 300 personer. Sen kör vi var tredje vecka fram till januari och i december har vi bland annat ett pannlampe-lopp runt Ljungsjön, fortsätter han.

Förutom gemenskap, frisk luft och träning. Varför ska man snöra på sig joggingskorna och bege sig ut i de falkenbergska skogarna?

– Det här är en upplevelse, säger Helen. Och jag vill att alla andra ska få tycka att det är precis lika kul som jag. Det är odramatiskt, folk springer som de springer, är som de är. Folk står längs banan och hejar. Det är en fantastisk inramning helt enkelt.

Falktouren 2018

Loppen:

 • 6/10 Åkulla
 • 27/10 Ljungby
 • 17/11 Ugglarp
 • 7/12 Ljungby (Reflexbana)
 • 5/1 Slätten
 • Klasser: Dam 10k, Herr 10k, Dam 5k, Herr 5k
  Barnlopp: finns på varje etapp. Längden på banan är 500-1000m.
  Priser: lottas ut bland samtliga deltagare på varje etapp.
  Välgörenhet: 25 kr skänks för varje startande på varje enskild etapp.

Anmäl diglänk till annan webbplats till hela Falktouren eller till enskilda lopp. Lagtävling finns också.

Skribent: Alex Bennheden


Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter