Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Lena lever sin dröm

Hon kallar sig illustratör, sångerska och revyartist. Hennes CV är dock betydligt längre än så. Jag tog en kaffe med Lena i hennes ateljé och hem på den halländska landsbygden för att förstå vad som driver henne och för att prata tomtar, revy och Monica Zetterlund.


Nästan exakt på gränsen mellan Falkenberg och Varberg ligger Utteros. På gränsen mot Tvååker också för den delen så man kanske kan kalla det för vårt lokala Treriksrös. Skillnaden mot Treriksröset allra längst upp i landet är dock enorm. Här har vi Kattegatt så långt ögat kan nå i väster och resten av synfältet består av halländsk åkermark.

Precis så långt från havet att havsvindarna fortfarande har lite havsvatten kvar i sig innan de enbart blir salta vindar, där bor Lena Petersson. Lena och sambon Peter har bott i den kringbyggda hallandslängan sedan 1990 och hon har haft verksamhet, ateljé och butiklänk till annan webbplats där sedan 1996.

Men tar vi det från början så är hon uppvuxen i Stubbhult, några stenkast ifrån Bölse norr om Falkenberg, med pappa Rune, mamma Gunvor och fem syskon. Det kan också ha varit från sina föräldrar den musikaliska ådran kom. Mamma sjöng och Rune var en välkänd speleman i Halland.

– Jag var nog fem år när jag stod på scen med mina systrar för första gången, berättar Lena.

Dansbandet Thorerix.

Dansbandssångerska på heltid

På Tångaskolan blev hon uppmuntrad av musiklärare Gösta Runevad som såg potential i Lena. Hon tog även gitarr- & pianolektioner av Gösta och under gymnasietiden hoppade hon in som sångerska i dansbandet Chrix orkester. Det ena ledde till det andra och snart sjöng hon i Dixies parallellt med gymnasiestudierna.

– Nu för tiden är det nästan alltid jazz jag faller tillbaka på och i vår blir det bland annat konsert med Varbergs big band när vi tolkar Monica Zetterlund, men vi hade jätteroligt med Dixies i många år, berättar Lena.

Så småningom kom frågan om hon inte ville sjunga i dansbandet Thorerics, vilka turnerade på heltid. Vid trummorna satt dessutom Peter Öhlund som så småningom kom att bli Lenas sambo. Bandet turnerade flitigt under de kommande åren och Lena sjöng land och rike runt fram till 1994.

– 1995 gick jag en akvarellkurs, berättar Lena. Därefter kom den första förfrågan om jag inte kunde göra ett julmotiv och då någon gång föddes den första tomtetavlan, fortsätter hon.

Tre tecknade tomtar sitter på en katt. 

Välkända tomtar

Tomtarna har sedan dess blivit Lenas signum. Under lång tid gjorde hon en ny tomtetavla varje år och tomtarnas äventyr förknippas av mängder av människor runt om i Sverige med glädjefyllda traditioner och julfirande. I ateljén hemma i Utteros hänger alla de tavlor hon gjort föreställande tomtar, alla i fullt sjå med att äta gröt, rida på katter eller bära gran.

– Tomtemotiven, och även mina kattmotiv säljs i butiker runt omkring i hela landet, berättar Lena. Det är så roligt att de går att hitta på alla ställen man kan tänka sig, från Falkenberg till gamla stan i Stockholm, fortsätter hon.

Fyra av artisterna i Falkenbergsrevyn.

Gör sin 22:a revy

Förutom illustrationer och jazzkonserter så gör Lena i år sin 22:a Falkenbergsrevy. Den lilla revyn som började i Krogsered i början av 80-talet och numera ses av tiotusentals människor (27 200 biljetter sålda i skrivande stund) på plats i Falkenberg varje år.

– Under 90-talet så hjälpte jag Krogseredsrevyn med programblad och vid ett tillfälle satt Magnus Wernersson (Falkenbergsrevyns producent) på mitt kontor, säger Lena. Eva-Lotta (Bernström) hade tagit ett år ledigt och de behövde en ersättare så Magnus ställde frågan till mig ganska spontant, fortsätter hon.

Om hon funderade på att det var att ge sig ut på okänt vatten?

– Jag har alltid gillat utmaningar, berättar hon. Därefter flyttade Krogseredsrevyn in till stan och blev Falkenbergsrevyn. Vi har så roligt tillsammans, det här gänget. Vi skapar revyn tillsammans från scratch och att få jobba med att sjunga, det jag brinner för allra mest är helt fantastiskt, fortsätter hon.

Lena har inga planer på att lägga revyn på hyllan heller.

– Jag håller på så länge jag tycker det är roligt. Jag tror faktiskt att jag nosat på allt jag varit nyfiken på att göra och framöver hade jag nog velat sjunga ännu mer, kanske testa att göra mer musikaler.

Lena vid rabatten hemma på gården.

Lever sin dröm på landet

Jag tror nog att vi alltid kommer att få se Lena Petersson göra precis det hon har lust med. Hon drivs av en nyfikenhet och en glädje man bara ser hos människor som gör det de verkligen älskar. Hennes måleriverkstad rullar på och cyklister och busslaster med turister som tar sig längs Kattegattleden stannar till hos henne och fikar, ser på tomtar och lyssnar på Lenas musik. Och visst kunde hennes verksamhet och hennes talang inte existera och frodas på ett mer passande ställe än i den lilla hallandslängan längs havet mellan Falkenberg och Varberg.

– Jag har hittat min plats på jorden, säger Lena. Här kan jag ta mina dagliga hundpromenader på strandängarna. Några gånger om året åker jag upp till Stockholm och även om jag älskar storstaden så är det alltid lika härligt att komma hem, fortsätter hon.

Lenas Falkenbergs-tips

När jag ber Lena berätta om det bästa med Falkenberg så kommer svaren direkt.

- Då blir det naturen. Naturreservatet i Grimsholmen är fantastiskt att ströva i. Sen har vi alla fina sandstränder från Ugglarp i söder till Morup i norr. Och såklart Hallands vackraste väg mellan Askome och Gällared.

Fakta om Lena Petersson


Skribent: Alex Bennheden

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter