Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Klassisk jul på oklassiskt vis

Du har nog hört talas om det. Det där gamla mejeriet som blivit hemmakrog. Där mathantverkaren Johan och värdmästaren Rina bjuder in gäster till sitt eget hus med värme och fantastisk mat. Häng med till Lis Mejeri när de förbereder sitt annorlunda julbord.


Om du är nyfiken på ett nytt sätt att njuta av julbordsmaten så har du kommit till rätta stället. Glöm höga travar med mat. Glöm stressen över hur du ska orka allt. Glöm din påfyllda tallrik som svämmar över och känns rörig. På Lis Mejer finns inget sådant. Här kommer alla rätter till sin rätt.

Lis Mejeri.

Julens mat på mejeri-vis

Ett julbord på Lis Mejeri är långt mer än ett julbord. Här får du uppleva mat med alla dina sinnen, genom värdparets kärlek, omsorg och kluriga påhittighet. Johan Blidberg och Rina Ratell och dottern Marigel bor i huset med de välkomnande blåa dörrarna. Och just nu pågår förberedelserna för kvällens julbord.

– Vi är så klassiska att vi är oklassiska, berättar Johan. Allt vi gör bottnar i det svenska matarvet och vi tar tillvara på gamla sätt att laga mat och använder det som finns här i närheten. Du vet, när en gjorde julbord förr i tiden gick det inte att importera mat, inte köpa färdigt i plastförpackningar. Allt vi gör här på riktigt och vi serverar maten i lagom portioner vid bordet, säger Johan.

Rina Ratell, Johan Blidberg och dotter Marigel.

En hållbarare jul

Det är också ett julbord i framkant med tanke på det nästan obefintliga matsvinnet.

– Vi har valt bort överdådiga bufféer, vi har alltför stor respekt för maten och för gästerna, säger Rina.

– Enligt traditionen ska en gå sju gånger på ett julbord, jag vågar påstå att ingen gör det, flikar Johan in. På moderna julbord får en stå i kö och maten blandas hej vilt. Det är ingen trevlig upplevelse tycker vi.

– Vi har uppfunnit ett annat sätt, som både vi och våra gäster gillar, och det känns fantastiskt, fortsätter Rina.

Ja ett riktigt bra sätt måste det vara för de rara pinnstolarna blir uppbokade i en rasande fart.

Detaljbild.

Med själ och hjärta

En del gäster funderar kanske i början av kvällen om de kommer bli mätta. Mumsbitarna som serveras kan upplevas små. Men då vet de inget om dessa mumsbitars antal. Allt är uträknat med omsorg och gästerna går inte bara mätta utan även glada ifrån Lis Mejeri. Här får nämligen gästen vara gäst och här finns värdar värda namnet som guidar dig genom kvällen. Här finns ingen tråkig stund. Mer än så kan vi inte berätta. Överraskningar är inte överraskningar om de berättas i förväg.

– Du kan inte uppleva Lis Mejeri på håll, nix och nej. Det är här det händer, säger Rina hemlighetsfullt.

Testa hemma – två av julens godbitar

I år är det fullt runt borden och det är spaning efter återbud som gäller. Men vill du ändå få lite mejeri-jul-känsla så bjussar Johan och Rina här på två av sina favoriter. Rota fram grytor och kastruller och blir det inte som du tänkt gör det ingenting – den viktigaste ingrediensen är ändå kärlek. Lycka till!

Liten bit sill.

Senapssill

Lägg in sill efter konstens alla regler, som en löksill, eller unna dig att köpa en färdig inlagd hel sillfilé.

Gör en senapskräm av 2 dl vispgrädde, 1 msk dijonsenap, 1 msk grovkornig senap och 1 msk sötstark senap.
Vispa grädden och blanda ner senapen, smaka av med lite salt.

Koka en inläggningslag av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Slå det över både gula och bruna senapsfrön. Låt det sedan stå tills det blir kallt eller för evigt.

Av några andra senapsfrön gör du senapskrasse. Du lägger dom helt sonika på blöt bomull och låter dom gro, ca 3-4 dagar i ett fönster med bra ljus. Då har du en krasse som smakar nästan som stark senap.

När det är dags att äta så skär du en sillbit fint i munsbitsstorlek, klickar på lite senapskräm, piffar med några picklade senapsfrön och klipper över senapskrassen.

Alltså den klassiska senapssillen, fast inte nedsölad i en burk, utan presenterad på ett sätt som gemene man egentligen bara presenterar mat som kallas tapas annars.

En liten bit kalvsylta.

Kalvsylta

Sylta är egentligen ett hopkok av vad man har. Kalvsylta var från början kalvhuvudet som kokades, plockades och pressades. Det fiffiga med kalvsylta är att du gör en köttgryta, som sedan får kallna över natten.

Jag föreslår att du tar släktreceptet på till exempel kalv i dill och kokar den lite längre, tills såsen försvinner. Sen låter du den kallna under press. Då stelnar den och du kan skära den i fina bitar och lägga upp på julbordet.


Gör ett besök

  1. Lis Mejerilänk till annan webbplats


Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter