Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Kilagårds gröna, sköna värld

I Vesslunda växer det sakta men säkert fram en grön, skön hub med superlokalt utbud. Linnéa och John Hall har bara börjat på sitt livsprojekt men har redan hunnit skapa en trivsam mötesplats på landet med gårdsbutik, odling och café.


Drömmen om en hållbar livsstil

Många bär på en dröm om livet på landet. Att vara självförsörjande på grönsaker och att ha några hönor som förser familjen med ägg. Linnéa och John Hall har tagit den drömmen på allvar och lever nu med årstidernas växlingar på sin gård Kilagårds Grönalänk till annan webbplats i Vesslunda, söder om Falkenberg.

Hållbar livsstil är mycket mer än ett modeord för det här paret. De började sin odlarresa i sin förra bostad, en villa i Stafsinge, som förvisso låg lantligt men som de snart växte ur. När man vill ha bikupor, stora växthus och mer djur så behövs ett torp tänkte de och började leta. Men det blev en hel gård till slut, längs landsvägen ner till soliga Långasand.

Gårdsmiljö med grusplan och röda lador.

Gårdsbutiken växte till ett café

Kilagård hade allt de önskat sig. Dock hade gården inte brukats på över 40 år så här fanns minst sagt mycket att ta tag i för det unga paret och sonen Arthur som då var ett år. Men de såg möjligheterna att skapa sin drömtillvaro här. När de slog upp gårdsbutiken första sommaren erbjöd de grönsaker och ägg. Det passerar mycket folk på vägen till Långasand sommartid och även allt fler cyklister som följer Kattegattleden. Försäljningen rullade på men många som stannade till efterfrågade även något att äta.

Café i lada.

- Vi trivdes med folk på gården så tanken på ett café var lockande. Vi ville också inspirera andra till egen odling, äta bra mat och det här livet, säger Linnéa.

Sagt och gjort, sommaren 2021 skulle det öppnas café i svinstallet. Det tog hela vintern och våren att göra om det forna svinstallet till det lantliga café som nu möter oss. Såklart serveras här fika och mackor på gårdens produkter. Hela familjen är engagerade i driften. John har ett annat jobb också men lägger all ledig tid här. Linnéa jobbar heltid med gården och hennes föräldrar hjälper till i caféet och bakar. Johns pappa sköter markservicen.

När caféet var klart flyttade även gårdsbutiken in där.

Fika på bord, gamal möbler.

Blomsterodling med självplock

I den gamla gårdsbutiken flyttade Växtlunda Blommorlänk till annan webbplats in. Ett givande samarbete med Ylva Rudling som även hyr mark för sin KRAV-certifierade blomsterodling med självplock.

- Det är roligt att kunna erbjuda fler upplevelser på gården utan att vi nödvändigtvis måste göra allt själva. Gästerna tycker det är underbart att strosa i blomsterodlingen och plocka sin egen bukett. Vi säljer även lammkött från Skälstorps Lamm. Nicks Biodling har bikupor här och vi säljer honungen i butiken. Vi vill vara superlokala. Alla grönsaker är från gården och allt annat som vi behöver är från närområdet, berättar Linnéa.

Blomsterodling.

Lever med årstiderna

Så var kommer odlingsintresset ifrån? Både Linnéa och John har vuxit upp i stan.

- Min mormor och morfar hade bondgård. Och min mamma, som tyvärr har gått bort nu, var oerhört hälsomedveten och mån om att vi skulle äta ekologiskt, berättar John.

De blev ett par redan som 13-åringar och flyttade ihop vid 18. Redan då köpte de alltid KRAV-märkt och deras livsstil var kanske något annorlunda jämfört med andra jämnåriga. Som 20-åringar åkte de till exempel på semester till Österlen när deras vänner åkte till Medelhavet.

Det handlar om att leva med säsongen, att inte sitta och vänta på sommaren utan att älska sin vardag för att må bra. Ännu kallar de sig själva för hobbyodlare och menar att det finns mycket kvar att lära.

- Vi försöker hitta det vi är bra på och vad vi tycker är kul. Vi kommer bara odla det vi själva äter. Odlingen är KRAV-certifierad vilket innebär att allt ska rensas för hand, men det är det värt. Det är så vi vill leva, vilket blev ännu viktigare när vi fick barn. För oss finns ingen annan väg, säger Linnéa.

Kvinna i växthus bland tomatplantor.

Resan har bara börjat

Paret har massor av planer för gårdens övriga byggnader.

- Det känns väldigt bra att ha öppnat upp gården och kunna välkomna folk hit. Det finns så många möjligheter här. Vi har redan ett restaurangkök i caféet och det hade varit kul att servera lättare rätter, få alkoholtillstånd och kanske ordna after beach eller andra evenemang. Kanske yoga, kanske konserter. Vi är också öppna för fler samarbeten. Ylva har hållit blomsterworkshops här där vi står för fikat, säger John.

Kilagårds Gröna håller stängt på vintern. Men även om caféet inte är öppet året runt rullar de ut en liten obemannad gårdskiosk när det finns grönsaker, ägg och blommor till försäljning.

Nu är våren i antågande och Linnéa och John laddar för helgerna och planerar för fullt för sin tredje sommar.

Håll dig uppdaterad om vad som är på gång på gården här: Kilagårds Gröna på Facebooklänk till annan webbplats

Tips:
Säkra ditt sommarboende! Brygghuset på gården är omgjort till en fin lägenhet och hyrs ut via booking.comlänk till annan webbplats

Linnea och John.

Hitta hit

  1. Kilagårds Grönalänk till annan webbplats
  2. Vesslunda, 115, Heberg

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter