Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Keramik med längtan till havet

Lyckan är att bo vid havet. Men för Caroline Bohman Persson räcker det inte med dagliga promenader över sand och tång. Hon har tagit med både havet och dess invånare in i sin ateljé i Glommen. Kom och låt dig fascineras av hennes skaparglädje och havsinspirerade keramik.


Caroline håller upp ett stort ostronskal i keramik.

Från östkust till västkust

Caroline Bohman Persson har alltid bott vid vatten. Född och uppvuxen i Örnsköldsvik och sedan bosatt i Sundsvall. Men sedan fyra år tillbaka har hon bytt Bottenhavet mot Kattegatt. Brännässlan Ateljé och butiklänk till annan webbplats ligger i Glommen, ett stenkast från all inspiration man kan tänkas behöva när man älskar havet.

Butiken är verkligen värt ett besök. Det är som att gå på upptäcktsfärd på havsbotten och här finns skapelser i form av koraller, snäckor, ostron, havstulpaner och musselskal. Men också fiskar, bläckfiskar och maneter. Ibland som dekorationer på fat, vaser eller muggar och ibland som rena konstverk.

Butik med keramik.

Vägen till Glommen

Att hon hamnade i Falkenberg kan hon tacka sina föräldrar för. De skilde sig när Caroline var liten. Efter ett antal år valde hennes pappa att bosätta sig på Västkusten. Efter 28 år som skilda hittade de tillbaka tillvarandra och då bosatte sig båda två i Glommen. Hennes pappa köpte ett hus med en lokal i Glommen som hyrdes ut till en som drev klädaffär. Caroline lyckades så småningom övertala sin pappa om att hon skulle nyttja lokalen som ateljé. Till en början var hon bara här på sommaren och i Sundsvall resten av året. Men nu är hon alltså permanent “Glommabo” och trivs som fisken i vattnet.

Havet och i horisonten syns fyren Morups Tånge.

Skapandet är drivkraften

För Caroline är själva skapandet kärnan och hon älskar att jobba i en rad olika material. Men keramiken är det som ligger närmast hjärtat och är också det som fyller butiken i Glommen.

Keramiken började hon med som 18-åring. Caroline har alltid varit en nyfiken konstnär och hon har kunnat leva på sitt skapande. Ibland har hon kombinerat med kursverksamhet, offentliga uppdrag eller jobbat med animerad film i stop-motion teknik.

- Jag kanske till och med är lite för mycket konstnär och för lite entrepenör när man ska driva något sånt här, säger Caroline och skrattar och ser sig om i den kombinerade verkstaden och butiken.

Skickligheten som drejare och skulptör gör att hon inte behöver marknadsföra sig. Många kunder åker långt för att handla här. Det är inte ovanligt med kunder från Malmö, Göteborg och Köpenhamn. Men så kan man inte heller köpa hennes alster någon annanstans.

- Det är viktigt för mig vem som representerar det jag skapar. Många vill sälja mina saker i sitt sortiment men jag säger oftast nej, berättar Caroline.

Musselskal.

Testa på att dreja

Hon anordnar kurser och workshops för familjer, vänner och arbetskollegor i den härliga miljön. Bakom ateljén finns en fantastisk trädgård som hennes mamma skapat.

- I mitt utbud av kurser har jag en uppskattad lyx-workshop. Då gör jag pizza i trädgårdens pizzaugn, tänder massor av ljus och spelar musik. Här ska bara finnas glädje och fritt skapande. Man ska inte behöva göra det tråkiga. Blir det fel knövlar man bara ihop leran och tar ny. Ingen behöver städa. Gästerna får också sitta kvar vid långbordet som jag dukar upp i ateljén så länge de vill, berättar Caroline.

Närbild på skål som drejas.

Och vad kommer namnet Brännässlan ifrån?

- Ja, det kom jag på i en diskussion med en granne angående ogräs, säger Caroline och skrattar åt minnet. Nässlor är faktiskt nyttiga och svåra att styra. Det här är också mer än en keramikverkstad, jag ser det mer som en skaparverkstad där jag experimenterar och utforskar idéer jag får, oavsett material eller uttryck, säger Caroline. Det riktigt strålar om henne när hon berättar om sitt yrke och sin livsstil, där hon själv styr sin dag och är fri att gå sin egen väg.

Gör ett besök

Brännässlan har öppet året runt men mer på sommaren. Öppettider hittar du på Brännässlan på Facebook.länk till annan webbplats

Hitta hit

  1. Brännässlan Ateljélänk till annan webbplats
  2. Glumstensvägen 22, Glommen

Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter