Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Karin guidar till skönt friluftsliv

Det är få platser förunnat att ha en så varierad natur som Falkenberg. Det salta havet och stränderna, vidderna, sjöarna och de djupa skogarna. Häng med på tur med vår landsbygdsutvecklare Karin Torstensson. Hon är praktiskt taget uppvuxen i skog och mark och vet var man bäst hittar Falkenbergs friluftspärlor.


Karin Torstensson är född och uppvuxen på en skogsgård i Drängsered i Hylte kommun i det halländska inlandet. Där växte hon upp i en familj som var ständigt på språng. Var det inte jakt så var det idrott eller svampplockning.

– Det var den sista fastigheten i Hylte på vägen mot Falkenberg, så jag känner mig nästan som falkenbergare, skrattar Karin som dessutom är född den 16 augusti. Det är samma dag som bockjakten har premiär. Jägarexamen togs när hon var tolv år gammal och efter efter högstadiet bar det av till vildmarksgymnasiet i Unnaryd där hon utbildade sig till vildmarksguide.

– På vildmarksgymnasiet var vi ute hela tiden, berättar Karin. Vi hade praktik i olika delar av Sverige och vi klättrade, paddlade och vandrade konstant, fortsätter hon.

Köpte skola i Krogsered

Efter turer som guide i Värmland och jobb som turiststrateg i Gislaved hamnade hon så småningom i Falkenberg. Den nytillträdde landsbygdsutvecklaren köpte den gamla skolan i Krogsered, precis vid den vackra Lyngsjön och gjorde om huset till B&B. Hennes mamma driver verksamheten och Karin bor strax bredvid.

– Krogsered är en helt fantastisk liten by, berättar Karin. Alla är så engagerade och gemenskapen som finns här är helt otrolig. Det finns en aktiv idrottsklubb med fler medlemmar än vad det finns invånare. Det bor 200 personer här och många av dem är dessutom med på mitt träningspass i bygdegården varje vecka, fortsätter hon.

Prisvärda upplevelser

Trots träningspass i bygdegården då och då befinner hon sig dock oftast utomhus. Det är där hon trivs bäst. Gärna tillsammans med sambon, den 4-åriga jämthunden Jumbo och oavsett om det är cykling eller paddling, skidåkning eller vandring så finns det enligt Karin ingen bättre plats för detta än i det halländska inlandet.

– Konsumtionen är inte alltid tätt inpå här ute heller, så det blir billigare upplevelser kan man säga, berättar Karin.

paddla.

4 aktiva tips från Karin

Vandring

Karin berättar att orienteringsklubben OK Gläntan har flera nya, fint markerade slingor i Lunnabol en bit utanför Vessigebro som erbjuder en jättefin miljö att promenera och vandra i.

– Ifall man ska vandra älskar jag områdena kring Knobesholm också, fortsätter Karin. Det finns framförallt en jättefin runda kring sjön där en stig tar en hela vägen runt vattnet. På sommaren finns där en badplats och de fina träden och de gamla miljöerna är jättevackra, fortsätter hon

Paddling

När det gäller paddling är Fegensjön the place to be, berättar Karin. Det är en helt fantastisk plats som delvis är ett fågelskyddsområde. Man kan se fiskljuse, örn och massa andra fåglar.

- Jag brukar paddla till Backa loge och äta och till Sandvik för att fika. Vill man vara mer för sig själv är Tjärnesjön i Kärnebygd är en oexploaterad pärla med massor av småöar där man kan fiska, grilla och tälta. Helt lugnt är där. Man hör inte ens bilar, fortsätter hon.

Cykling

Karin cyklar väldigt mycket och när det kommer till underlag är landsväg favoriten.

– Jag älskar att cykla på landsvägar med en underbar utsikt. Mitt bästa tips är vägen mellan Askome och Gällared, som en gång i tiden blev utnämnd till Sveriges vackraste väg. Där är få bilar, bra asfalt, många fina rastplatser för fika och selfies och så klart en helt magisk utsikt, berättar Karin. Föredrar man mountainbike framför racercykel och dessutom är ute efter utmaningar och kickar är vindkraftsparken i Sjönevad grym, fortsätter hon.

Skidor

Skidanläggningen i Ätran är en uppskattad oas för längdskidåkare. Ett konstsnöspår med elljus, vallabod, skidskyttebana och mycket mer har gjort skidanläggningen i Ätran omåttligt populär, även under den varmare delen av året då man istället för vanliga skidor kan sysselsätta sig med rullskidor.

– Det är otroligt att vi har en så fin skidanläggning som den i Ätran, säger Karin. Gemenskapen är också fantastisk och det är inte ovanligt att man blir förbiåkt av veteraner ute i spåret. Dessutom finns där skidutrustning att låna alldeles gratis, fortsätter hon

Skidspår i Ätran.


Relaterat

Vill du få fler tips från Falkenberg?

Varje månad tipsar vi om evenemang och händelser. Du får också sköna utflyktstips till Falkenbergs smultronställen. Så häng med!

Namn

Din e-post
Lämna följande fält tomt
Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter